4232

Яжте пролетни зеленчуци за енергия и имунитет

Зелените богатства на пролетта са вече тук

Лапад, коприва, левурда (див чесън) и рукола са мощни детоксикиращи богатства от природата. Много от тях можем да си набавим с приятна разходка в гората или в полето. Ако сте живели на село, вероятно сте виждали как жените чакат с нетърпение настъпването на пролетта, за да съберат току-що пробилата земята млада коприва. С нея опитните домакини приготвят супа, каши или обогатяват вкуса на пролетните салати.  

 

Млада коприва  

Употребата й в кулинарията е все още малко познат​а сред българите. Но това "жилещо" зелено растение все по-често се ползва от мастър готвачи в престижни ресторанти. Когато приготвяте коприва, препоръчително е да го правите с ръкавици. Така няма да се страхувате от "ужилването" й. Трябва да знаете, че бързото й бланширане в тенджера с вряща вода ще премахне тази опасност. Не го правете обаче твърде дълго, защото копривата ще загуби своя вкус и цвят, както и полезното си съдържание. Вкусна гарнитура може да приготвите, като я изцедите добре и добавите сметана. Може да я нарежете на ситно и в сос за паста. Пригответе с нея омлет с коприва, ризото, баница, ястия с месо и кишове.

Обикновената супа от коприва обаче е най-вкусна и полезна. За приготвянето й са нужни 100 г. млади листа, нарязват се на ситно и се варят за 3-4 минути. Запържва се лук до златисто, добавя се малко брашно, сипва се към копривата и се вари още 3-4 минути. Готовата супа се подправя с копър, мляко и магданоз.   

 

Лапад

Лападът е също едно от най-разпространените ядливи тревисти растения у нас и здравословни зеленчуци. Богат е на желязо и това го прави подходящ при анемия и за вегетарианци. При приготвянето му трябва да се внимава с топлинната обработка. Затова е най-добре да се добавя свеж в зелената салата или да се прави на смути. Приготвянето му става с малко вода и мазнина до омекване, което е доста бързо. 

Заради свойството на листните да трупат нитрати е добре лападът да бъде добре почистен, но и накиснат за 30 минути във вода. Съхранението му може да става до 3 дни в найлонова торба в чекмеджето на хладилника, за да не се мачка и влагата между листата да го развали преждевременно. Можете и да го замразите нарязан във фризера, но и така не повече от месец, защото всеки ден неговите вкусови качества се губят, както и полезните вещества.

 

Див чесън

Дивият чесън е известен още като левурда, сибирски лук, горски чесън. Нарича се още мечи лук, защото според народните поверия мечките го ядат след зимен сън, за да пречистят стомаха, червата и кръвта си. Същото чудотворно действие има и върху човешкия организъм - събужда енергията в него, като пречиства от токсини кръвта и дава "меча сила". Левурдата се съчетава много добре с всички видове ароматни треви и зеленчуци. Използва се за овкусяването на сметанови сосове, студени супи, картофени ястия. Придава страхотен вкус на млечни ястия и яйца. Като цяло, дивият чесън може да се ползва във всички ястия, в които се слага магданоз.

 

Рукола

Руколата събира все по-голяма популярност у нас сред търсачите на нови вкусове. Някои бъркат тази трева с глухарчето, което също се яде. Кулинарите твърдят, че вкусовете на българина все повече се развиват и затова по-често ще слага на масата си рукола вместо зелена салата например. Все още употребата й обаче е малка, но този вид салата е достатъчно известен вече у нас заради пътуванията на българина в чужбина, откъдето често се връща преял с рукола. Тя е пример как вкусното може да бъде и полезно. Още древните римляни я използвали не само като храна, но и като тонизиращо средство. Руколата е в първите места на топ 10 на зелените зеленчуци, съдържащи провитамин А, известен като витамина на красотата.

Листата й се използват като съставна част за салати и гарнитури за месни и рибни ястия. Подходяща е за комбинация с други листни зеленчуци, чери домати, настърган пармезан и дресинг.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?