Следвайте ни

Пухкави питки за закуска

viber icon

Необходими продукти:

1 кг брашно
42 г свежа мая
5 с.л. олио
3 яйца (2 жълтъка оставям за намазване)
200 мл. топличко прясно мляко
200 мл. топличка вода
1 с. л. захар
1/2 с.л. сол олио за намазване между корите
200 г сирене (по желание, аз не винаги слагам )
3 с.л. кисело мляко
10 г суров сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа пресяваме брашното. В друга купа натрошаваме маята, добавяме захарта и част от смесените прясно мляко и водата. Оставяме да се активира маята около 10 мин. От брашното слагаме в друга купа, добавям и солта в брашното. Правим малко кладенче и когато маята се е активирала, я добавяме към брашното със солта. Добавяме и останалите течни съставки в купата с маята и половината брашно. Започваме да бъркаме с лъжица и добавяме малко по малко от останалото брашно, до сгъстяване. Когато леко се е оформило тестото, го сипваме на набрашнен плот. Започваме месенето на тестото. Когато е готово, го удряме 100 пъти в плота. В купата, където сме месили, добавяме малко олио и там омазняваме тестото. Покриваме със стреч фолио и оставяме да удвои обема си. Може да е и в студена фурна, но става малко по-бавно. Тестото втасва около 90 мин.

С малко брашно премесваме тестото и го разделяме на няколко топки. Оформянето винаги е по желание на домакинята. Оставяме да втаса втори път около 20 мин. Намазваме с жълтъците, които отделихме от яйцата, разбъркани с няколко капки олио и прясно мляко. Поръсваме със суров сусам и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 мин на двата реотана, после още 15 мин само на долен реотан. Изключваме и след няколко минути изваждаме и оставям на скара. Да ви е сладко!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?