46
Следвайте ни

Пригответе си чудна яхния от леща с карамелизиран лук

viber icon

Лeщaтa e eднa oт културитe, зaлeгнaли дълбoкo в трaдициoннaтa кухня нa бългaритe. Тя e eднo oт нaй-cтaритe култивирaни бoбoви рacтeния, цeнeнa зaрaди нeйнитe изключитeлни хрaнитeлни кaчecтвa.

Днес ви представяме една страхотна рецепта на 24kitchen за яхния от леща, моркови, карамелизиран лук и ароматни подправки. Някои от продуктите може да замените по свой вкус и така рецептата ще стане уникална и само ваша. Но ви уверяваме, че приготвена по този начин, ще искате да я направите пак.

Необходими продукти:

шепа нарязан на кубчета непушен бекон или панчета
4 глави жълт лук
3 малки моркова
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
300 г френска зелена леща
500 мл бульон
500 мл вода
шепа листа магданоз
80 г масло
100 г крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

1. Поставете тенждера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови и гответе на слаб огън. Поставете капака и запържете зеленчуците до омекване.

2. Добавете подправките - червен пипер, канела индийско орехче и разбъркайте. След минута-две добавете лещата. Залейте с бульон и вода. Захлупете и гответе 30 минути. Към края на готвенето добавете нарязани листа магданоз.

3. За карамелизирания лук нарежете останалите две глави лук на полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете лука. Гответе на много слаб огън, докато лукът напълно омекне и придобие златистокафяв цвят. Накрая добавете прясно смляно индийско орехче. Разбъркайте.

4. Сервирайте яхнията от леща в дълбока чиния. Гарнирайте с карамелизиран лук и лъжица заквасена сметана.

Вкусно да е!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?