2374

Пригответе с "Марица": Чудна царска туршия с мед

Ако още нямате рецепта за туршия, ние сме насреща и ви предлагаме да пробвате нашата за царска туршия с мед.

Ето какво е необходимо да набавите, за да сложите туршия в 1 трилитров буркан.

ПРОДУКТИ:

камби - 1 кг
 карфиол - 1 глава
 целина - 1 връзка листата
 моркови - 1 кг
 зеле - 1 глава (по желание)
за маринатата:
оцет - до оребрението
на
буркана, мед - 4 с.л,. сол
- 4 с.л., захар - 12 - 13 с.л.,
аспирин - 4 броя

ПРИГОТВЯНЕ:
Дозата е за 1 буркан от 3 литра. В 3-литров (голям буркан за туршия) се слагат: оцет
до оребрението на буркана, аспирина, солта, захарта и медът.
Редят се камби, карфиол, моркови, целина, зеле, и така до напълване на буркана, като продуктите се притискат плътно.
Налива се вода догоре на буркана. Затваря се с капачка и бурканът се обръща надолу с капачката за 12 часа. 5-6 дни бурканът се обръща нагоре и надолу с капачката - до разтваряне на маринатата. Туршията е трайна дори и по-дълго време да
стои отворена.

Ето и няколко хитринки, за които ще ни благодарите:

1. Ако сте решили да приготвите солидно количество туршия, то със сигурност искате трайността да бъде колкото се може по-продължителна. За да се случи това, обикновено домакините се застраховат с натриев бензоат. Това е изкуствен консервант, който добавят към
плодовете и зеленчуците. Това е изкуствена добавка и затова ви съветваме да заложите на натуралния консервант. Става въпрос за няколко клонки от вишна. Те ще направят чудеса с вашата зимнина - ще придадат специфичен и страхотен вкус, както и ще удължат нейната трайност.

2. Избягвaйтe пoкупкaтa нa нacипни туршии, съветват експерти в храненето. Oбикнoвeнo кaчecтвoтo нa тaкивa прoдукти нe пoдлeжи нa кoнтрoл. Дървeнитe бъчви и гoлeмитe плacтмacoви cъдoвe осигуряват идeaлни уcлoвия зa рaзвитиeтo нa бaктeрии.
Нeдoбрocъвecтнитe прoизвoдитeли чecтo изпoлзвaт кaлциeв хлoрид, зa дa
увeличaт плътнocттa нa зeлeнчуцитe и дa уcкoрят тяхнaтa фeрмeнтaция. Затова обърнeтe внимaниe нa eтикeтa нa туршиятa. Oт нeйния cъcтaв трябвa дa липcвaт тaкивa дoбaвки. C прaвилнaтa тeхнoлoгия туршиятa фeрмeнтирa пo ecтecтвeн път и нe ce нaлaгa прибaвянeтo нa дoбaвки.
Саламурата също е важна. Тя трябва да е с прозрачен цвят. Критeрий зa кaчecтвoтo нa туршиятa e и твърдocттa нa зeлeнчуцитe

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:34

ИСТИНСКОТО БЯЛО ВИНО ПРИЛИЧА НА ГРУЗИНСКИ КОНЯК ;)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:32

КАТО СЕ ИЗКИСНАТ СЕМКИТЕ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО В АЛКОХОЛА, ИЗЛИЗАТ ТИЯ СЪСТАВКИ ПРОТИВ ОТОЦИ :) ИМА ГИ НА ТАБЛЕТКИ ПО 18 ЛЕВА БЛИСТЕРА :)

Отговори
0 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:30

МНОГО Е СМЕШНО, КОГАТО ЖИВОТНИ, КОИТО ЯДАТ МУХЛЯСАЛО СИРЕНЕ И ТРЮФЕЛИ ОБЯСНЯВАТ ЗА ВИНОТО :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:28

ОТНОСНО БЯЛОТО ВИНО, ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ И ПИЕТЕ Е П И К Н Я :) ЦЕННИТЕ СЪСТАВКИ СА В ЛЮСПАТА И СЕМКИТЕ. АКО СЕ ОТДЕЛИ СОКА ОЩЕ В НАЧАЛОТО ТЕ НЕ СЕ ИЗВЛИЧАТ. НЕ СЕ ИЗВЛИЧАТ И ПРИ НИСЪК АЛКОХОЛЕН ГРАДУС <15 ЗАТОВА БЯЛО ВИНО СЕ ПРАВИ САМО ОТ БЕЛИ СОРТОВЕ, ОСТАВЯ СЕ С ДЖИБРИТО ДА МИНЕ И ВТОРИЧНАТА ФЕРМЕНТАЦИЯ. И ТОГАВА СЕ ПРЕЦЕЖДА С ГОЛЯМ ГЕВГИР В ЗАТВОРЕН БИДОН. :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:24

ШАРДОНЕТО СТАНА МНОГО ПРИЯТНО НА ВКУС ;)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:21

ПРАВИХ СИ И ЛЮТЕНИЦА, ПАК С ПОЛИВАНИ ДОМАТИ ОТ ПАЗАРДЖИК. ОТ 20 КИЛА СМЛЕНИ, КАТО ИМ ИЗКАРАХ ВОДАТА В КАЗАНА МИ СЕ ПОЛУЧИХА 2 КИЛОГРАМА ПЮРЕ :) Е, ВЕРНО ГО ВАРИХ 8 ЧАСА, ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗЛОЖАТ НИТРАТИТЕ ОТ НАГРЯВАНЕТО :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:19

И ЗАХАРТА НЕЩО МАЛКО МИ СЕ ВИЖДА. АЗ ТАЯ ГОДИНА СИ КУПИХ ПОЛИВАНО ГРОЗДЕ ЗА ВИНО. НА 465 КИЛА СЛОЖИХ 55 КИЛА ЗАХАР :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:15

ВЪПРОСЧЕ! ЗЕЛЕНЧУЦИ НАБЛЪСКАНИ С ВОДА И НИТРАТИ, МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ТУРШИЯТА? :)

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?