2374

Прекрасна закуска: Сладка баница с извара РЕЦЕПТА

За всички, които обичат сладка баница, от Mate Kitchen предлагат много лек вариант с плънка от извара и сушени плодове. Не се напоява в захарен сироп, така че спокойно можете да си хапвате повечко от нея. За следобедна закуска е много подходяща, върви чудесно с купичка кисело мляко или пък освежаващ плодов сок. Най-хубавото е, че няма сезонен характер, така че можете да си я приготвяте целогодишно. А и се прави лесно, тъй като се ползват готови кори за баница и достъпни продукти.

В плънката на нашата сладка баница с извара комбинираме стафиди и червени боровинки. Тук можете да експериментирате с вкусовете и да смесите кайсии, череши, сини сливи. По-големите плодове обаче ще трябва да нарежете на малки парченца. Добра идея е да ги накиснете в гореща вода преди това, тъй като са по-твърди.

Препоръката на кулинарите от Mate Kitchen е да мажете корите за баница обилно с масло, защото изварата е суха и има нужда от мазнина. След това, когато баницата изстине, маслото попива в нея и в корите и не е тежко на вкус. Ако ползвате олио обаче, няма да е точно така, затова го избягвайте за такъв тип десерти. Друга възможност е да добавите разтопеното масло в плънката, за да сте сигурни, че така ще се разнесе равномерно и вашата сладка баница ще стане сочна.

Сладката баница с извара и сушени плодове е по-вкусна, когато изстине, защото тогава сладостта ѝ се усеща повече. Ако не ви е достатъчно, може да я поръсите с пудра захар.

 

Необходими продукти:

За плънката

кори за баница - 1 пакет

масло - 150 гр

За баницата

извара - 500 гр

стафиди - 250 гр

сушени боровинки - 50 гр

захар - 200 гр

яйца - 5 бр.

лимонова кора от 1 лимон

За намазване на баницата

масло - 40 гр

белтък - 1 бр.

 

Начин на приготвяне:

За плънката:

1. Разтопете маслото.

2. Вземете две кори и ги намажете с масло. Разпределете обилно от плънката и навийте на руло. Процедирайте по същия начин с останалите продукти.

3. Наредете рулата плътно едно до друго в правоъгълна тава.

За баницата:

1. В купа смесете изварата, яйцата, стафидите, боровинките, захарта и лимоновата кора. Разбъркайте всичко много добре.

За намазване на баницата:

1. Намажете баницата с разбит белтък, сложете отгоре парченца масло и печете на 180 градуса за 30-35 минути.

2. Поръсете готовата баница с пудра захар и поднесете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?