Следвайте ни

Празът - витаминозна бомба за зимата

viber icon

Проф. Мермерски представя за читателите на “Марица” Стоте супер храни на България

Празът, зеленчук от семейството на луковите растения, е братовчед на салатния лук и чесъна. В сравнение с тях той има по-мек и по-сладък вкус, но е чудесно средство срещу много болести и трябва да присъства постоянно на трапезата ни.

Неслучайно го наричат го витаминозна бомба - съдържа витамините  К, А, С, В6, както и манган, желязо, фибри, магнезий.

Високото съдържание на сулфиди прави праза незаменимо средство при редица опасни заболявания. 

Освен това големият зеленчук е богат на флавоноида каемферол. 

Влияе благотворно на чревната микрофлора и в тъканите на тялото има ясно изразени противоракови свойства: потиска нерегламентиран клетъчен растеж, потиска способността на увредени клетки за метастаза.

Съединението има антибактериален ефект, потиска развитието на стомашна бактерия, често водеща до гастрит, язви и рак на стомаха. 

Възпрепятства развитието на тумори.  

Активен дезинфектант на пикочопроводните пътища, действа общо тонизиращо на организма.

Ефикасен за лечение на кризи на бъбреците и на пикочния мехур, причинени от пясък или камъни в тях, както и при трудно уриниране. Помага на червените кръвни телца да се размножават и предотвратява анемии.

В праза е налично и огромно разнообразие от полифеноли, които имат ясно изразени антиоксидантни свойства. Празът подпомага работата на сърдечносъдовата система. Съдържа сериозен запас от флавоноида каемферол, смятан за основен защитник на кръвоносните съдове. Предотвратява склеротичните отлагания в кръвоносната система. Предотвратява развитието на тромби. 

Полезният зеленчук е впечатляващ резервоар на антиоксидантни полифеноли. Те играят главната рола за предпазването на организма от оксидативен стрес (произвеждането на свободни реактивни кислородни видове, увреждащи клетките).

Празлукът помага на организма да се справи с хронични заболявания като атеросклероза, диабет тип 2, затлъстяване, ревматоиден артрит, алергии. Предотвратява риска от рак на простатата и рак на дебелото черво. Празът помага при проблеми с червата и запек. Предпазва бъбреците и черния дроб. Полезен при настинка, кашлица, грип, бронхит и храчки. Регулира циркулацията на кръвта, балансира холестерола, предотвратява артериосклероза. Регулира нивото на кръвната захар. Сок от праз лук помага при стрес и неприятни преживявания, които водят до появата на захарен диабет тип 2. Много полезен при анемия. Засилва имунитета. 

Празът, както чесъна и кромид лука, съдържа вещества, които прочистват вредните вируси и бактерии от организма.

Улеснява храносмилателната система и храносмилането, осигурява комфортно храносмилане. Мощен диуретик, признато глистогонно средство. 

Ефикасен при диети - помага за свалянето на излишните килограми.  Емблематичната супа Вишисоаз, на която французойките дължат тънката си талия, се приготвя с големи количества праз лук.

Капки от праз лук помагат при болки в ухото.

В някои страни смляно сушено семе от праз се прилага успешно при лечение на полова слабост.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?