Празнично вълшебство: Коледен щолен с черен шоколад за закуска РЕЦЕПТА
- 05:10, 25.12.2024
- 07:53, 25.12.2024
- 3914
- 0
Чуден щолен за закуска
Необходими продукти:
Мляко: 100 ml
Захар: 250 g
Суха мая: 7 g
Яйца: 4 бр.
Брашно: 600 g
Сол: на вкус
Масло: 250 g
Портокали: 3 бр. (кора и сок)
Черен шоколад: 120 g
Какао на прах: 30 g
Приготвяне:
Подготовка на маята: Загрейте млякото до топло състояние (не горещо).
Разтворете в него 100 g захар и маята, оставете да престои, докато се активира.
Приготвяне на тестото:
В дълбока купа смесете брашното и солта.
Добавете млякото с маята и яйцата, след което замесете меко тесто.
Постепенно вмесете 150 g масло със стайна температура.
Покрийте купата и оставете тестото да втаса на стайна температура за 1,5 часа, след което преместете в хладилника за още един час.
Подготовка на плънката: Измийте портокалите, настържете кората и изстискайте сока.
В малка тенджера смесете останалата захар (50 g), шоколада, какаото, 100 g масло и портокаловата кора.
Загрейте сместа на слаб огън до получаване на гладка текстура, след което охладете до стайна температура и оставете в хладилника за 40 минути.
Формиране на щолена: Разточете тестото на правоъгълник на набрашнена повърхност.
Разстелете плънката равномерно върху тестото.
Завийте тестото от късата страна в стегнато руло, след което го разполовете по дължина и преплетете двете половини, като формирате венец.
Печене: Поставете венеца върху хартия за печене в тава.
Оставете да втаса на стайна температура за около един час.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35-40 минути, докато стане златисто кафяво.
Портокалов сироп:
Смесете останалия портокалов сок със захарта и загрейте на силен огън за 5-10 минути до сгъстяване.
Намажете готовия щолен със сиропа и поръсете с пудра захар, пише Vesti.bg.
Тази рецепта за шоколадов щолен ще донесе аромат и празнично усещане за Коледа. Насладете се на приготвянето и дегустацията с любимите си хора!