49

Празничната трапеза за Великден не може без козунак и агнешко

В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Великден. На този ден се събират семейството и приятели. Въпреки че е дълбоко религиозен празник, за голяма част от семействата той е и кулинарно тържество. Масата е богато и красиво украсена, като козунакът и боядисаните яйца са задължителни. Всичко на този празник трябва да е приготвено с много любов и внимание. Домакинята трябва да се постарае да приготви вкусни ястия и красива украса. 

Ето кои са традиционните неща, които се приготвят за празника: 

Погачата е неотменна част от трапезата  

Обредният хляб най-често се приготвя в съботата преди големия празник. Формата му може да е различна - кръгла, елипсовидна или продълговата, а повърхността му е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.  

Какво да е месото на Великден

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на възкресението на Исус в жертва е било пр​инесено агне. Все пак е възможно да има и печено прасенце или свинско месо. В много западни държави традиционно на този ден на трапезата се поставя заешко.

Зелената салата 

Сега е сезонът на прясната зелена салата и времето да я похапваме. Класическата се приготвя от маруля, краставици, репички и зелен лук. Можете да я разнообразите, ако я приготвите с къдрава салата, айсберг или копф салата и да прибавите към нея и царевица. Разбира се, не пропускайте да я украсите, като затова може да използвате всички онези яйца, които не сте успели да боядисате, тъй като са се спукали. Подходяща за този ден е още салата с яйца и авокадо, както и салата от варени картофи, яйца и майонеза.

 Десертът

Десертът за Великден е козунакът, великденските курабийки или други сладкиши, като великденски кифлички, чийзкейк от моркови. В много западни държави за този ден се приготвя специално т.нар. морковена торта. На този ден може да зарадвате още малчуганите с шоколадови яйца и шоколадови зайци. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Традиционна за

Традиционна за

16.04.2023 | 13:59

Който харесва сладък хляб наречен козунак и миризливо агнешко. На празници ям каквото ми се яде , не какво казва църква или каквото пише .

Отговори
1 0
А който

А който

16.04.2023 | 11:52

Не обича агнешко или козунак . Набляга на свинско и телешко .

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?