Следвайте ни

Не е истина! Оказа се, че сме приготвяли кафето си грешно

viber icon

Недостатъчно гореща вода 
Много търговски кафемашини не достигат оптималната температура (91-96 ° C), необходима за приготвянето на перфектното кафе. Само при такива условия по-голямата част от аромата се извлича от зърната. Експертите препоръчват използването стъклен съд с хартиен филтър. Водата веднага след закипяването трябва да се излее върху смлените зърна и да се остави да постои в продължение на 3-4 минути.

Да не се използват отдавна смлени зърна
В никакъв случай не купувайте мляно кафе. В това състояние, то започва да губи нюансите на вкуса. Колкото по-дълга е разликата между смилането и варенето, толкова повече аромат се губи. Смелете зърната в магазина или го направете у дома, като инвестирате пари в една евтина кафемелачка. 

Чашката трябва да бъде подгрята
Ако се излее горещата течност в съд с по-ниска температура, тя няма да остане гореща за дълго, нали? Удължете удоволствието си. Става лесно, когато водата е вече завряла отлейте част от нея в чашката да я затопли, докато се свари окончателно кафето.

Пийте от правилната чаша                                                                                                        Елегантният порцелан или удобната чаша, която използвате от години, могат бързо да охладят кафето до стайна температура. Масивният съд ще запази напитката гореща много по-дълго. Опитайте се да намерите бяла чаша за кафе с дебели стени.

Използвайте само пресни зърна                                                                                                                  Кой обича да пие нискокачествено кафе? В идеалния случай най-добре е да се използват зърна, които се изпечени не по-късно от последните три седмици. Най-лесният начин да проверите това е да откриете датата на производство. Производителите често обозначават на пакетите тази информация.

Измервайте точно порциите
Ако мерите кафето на окото, бързо се отървете от този навик. Контролирайте силата на напитката с лъжица. Поставете 8 чаени лъжички на литър вода. Кафето ще бъде вкусно и ароматно, но не толкова силно, колкото еспресото. 

Не пестете захар и мляко 
Фактът е, че с какво ще си пиете кафето е личен избор на всеки, но експертите препоръчват да се извлича максимума от всяка глътка. Много кафенета предлагат кафява захар. Вкусът ѝ е по-добър от бялата. Що се отнася до млякото, по-добре е да се използва нормално, а не обезмаслено. 

Спазвайте правилното съотношение на кафе и вода                                                                  Пробвали ли сте някога твърде слабо кафе? Съгласете се, че е невъзможно да се пие. Ако не спазвате пропорциите, то лесно може да налеете прекалено много вода или да сложите малко кафе. Експертите препоръчват да се поставят две чаени лъжички мляно кафе на 1 чаша с напитка. Ако съотношението не ви харесва, то следващия път може да го промените по ваш вкус. 

Използвайте качествена вода 
Съблазнително е да се използва водопроводна вода, защото е почти безплатна. Но ще почувствате огромна разлика във вкуса, когато преминете към филтрирана или изворна бутилирана вода. Тайната в случая е, че тази вода не съдържа минерали и не е кисела.  Ако не направите това, вкусът на водопроводните тръби и хлора винаги ще се усеща в сутрешното ви питие. 

Не оставяйте използвано кафе във филтъра
Ако рядко пиете кафе, отстранявайте използваното веднага след варенето. Ако то остане във филтъра в продължение на няколко дни, може да плесеняса, а след това ще се наложи да измиете старателно кафеварката, преди да я използвате пак. 

Съхранявайте кафето правилно
Няма изисквания за специално място за съхранение на кафе. Основното изискване обаче е да се гарантира липсата на влага. Можете да поставите кафето в буркан с херметично затворен капак и да го съхранявате на рафт в кухненски шкаф или килера. 

Измивайте кафе машината 
Както всичко останало в кухнята, кафе машината изисква редовни грижи. Измивайте контейнера, филтрите и капака след всяка употреба. И поне веднъж месечно правете един цикъл варене с равни части вода и оцет./jenata.blitz.bg

Коментари (4)

Бариста

Бариста

01.06.2020 | 15:14

По важно е водата да не е твърда , а това се постига не като се филтрира , а като минава през омекотител , които е скъп и го има като допълнително устройство . Песалият статията е налучквал на сляпо .

Отговори
4 1
Незнайко

Незнайко

01.06.2020 | 10:40

Тези писачи наистина не разбират нищо от кафе. Прекалено високите температури унищожават аромата на кафето. Добрите кафемашини имат датчик, който включва помпата при температура някъде около 80 градуса.

Отговори
8 1
НЛО

НЛО

01.06.2020 | 08:53

Марица както винаги ни съобщава новини с изтекъл срок на годност... От цялата статия не научих нищо ново което да ми покаже че си пия кафето по неправилен начин. Още повече че в днешно време кафемашините правят чудеса с зърната...

Отговори
11 0
ппт

ппт

01.06.2020 | 08:44

Толкова глупости на едни място...

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?