4232

Потопете се във вкусната Коледа на Манита Вартан

Мисис България събра любими арменски рецепти в книга

Манита Вартан, или както е истинското ѝ име - Манник Вартан Хчикян, е Мисис България 2022 Интернешънъл. Родена е на 19 май 1988 г. в Пловдив. Завършва ЕГ “Иван Вазов”, както и ПУ “Паисий Хилендарски” - бакалавър филолог и магистър психолог. Като модел и общественик развива благотворителни каузи в сферата на културата за опазване и сплотяване на етническите малцинства в България и Европа, както и помага за развитието на талантливи деца

През 2023 г. е избрана за “Първа дама на годината”, Мисис Бизнес 2023, както и за фотомодел на годината. След успешното ѝ участие в “Черешката на тортата” по Нова телевизия, където побеждава, големият интерес, който предизвиква, я подтиква да събере част от любимите си арменски рецепти, предадени ѝ от нейната баба Манник - виден пловдивска учителка и общественичка. Като трето поколение българка от арменски произход, тя милее еднакво за България и за Армения, съчетава в себе си духа и харизмата на двете държави и разпространява тяхната красота по целия свят.

Арменките се славят като прекрасни домакини и Мисис България Манита Вартан не прави изключение от това правило. След като участва в “Черешката на тортата” и завършва с победа, рецептите, които представя по време на предаването, предизвикват небивал интерес у хилядите ѝ почитатели. “В социалните мрежи много хора ме убеждаваха да ги напиша на страницата си във Фейсбук или по някакъв начин да ги популяризирам. Особено голям интерес имаше към традиционния арменски десерт от древността “Гата”, който представих в “Черешката”, разказва Манита. Така, окуражена от успеха, тя решава да издаде първата си книга, която със сигурност няма да е последна. “И преди това съм имала желание да се занимавам с писане, тъй като съм филолог и ми се удава да пренасям идеите си на белия лист. За мое щастие, съдбата подреди картите така, че да ми даде възможност да го правя. И аз съм ѝ особено благодарна за това”, не крие радостта си красивата миска.

Да готви, Мани се е учила от своята баба Манник, която я е отгледала, докато родителите ѝ работили в чужбина. Още от дете гледала как възрастните приготвят трудните арменски ястия. Всъщност рецептите, включени в книгата на Манита, са съвсем малка част от цялото кулинарно наследство на Изтока. Възможно е след време тя и екипът ѝ да създадат онлайн платформа, за да публикуват още от тези прекрасни специалитети. “Все още не знам какво ще е продължението на идеята, но със сигурност ще има и други рецепти”, обещава Мани.

Арменската Коледа е на 6 януари, но тъй като на първо място е българка, тя празнува и двата празника. На 24 декември приготвя у дома типичните за българската Коледа ястия, а преди 6 януари се събират с по-възрастните жени в семейството и правят арменските традиционни храни. Традицията е подобна на нашата - яде се постно. Единствената разлика е, че при арменската Коледа присъства и рибата.

Тя се вари с ориенталски подправки и по специална технология. Сварява се цялата, водата се изпарява и рибата поема вкуса на подправките, които Мани предпочита да запази в тайна.

Дъщеря ми Елизабет, която е на 7 години и е музикална звезда, много обича да се изявява в кухнята. Обожава да приготвя “Мантъ” - едно от типичните арменски ястия, което показах в “Черешката”, а после включих в книгата. С малките си ръчички прави панделки и пълни каймата в тях. После ги нарежда в тавата”,

говори с умиление най-красивата омъжена българка.

Представянето на книгата ѝ ще бъде в началото на декември, най-напред в нейния роден град Пловдив. На него ще бъдат поканени много хора от шоубизнеса, ще дойдат и специални гости от София, които са големи имена в модата. Ще има покана и за шеф Манчев, който високо оцени уменията на Мисис България в “Черешката на тортата”.

Интересен факт е, че тоалетът на Манита от корицата на книгата е от детска колекция и е предназначен за 14-15-годишни тийнейджъри, което говори за добрата ѝ форма. Самата фотосесия е дело на талантлив несебърски фотограф и е правена в морския град. Дизайнът е на издателството на ПУ “Паисий Хилендарски”, под чийто печат излиза книгата. “Много съм им благодарна за всичко! Всеки, който си купи “Любимите рецепти на Манита Вартан”, ще остане очарован от креативността на екипа, с който работя”, убедена е Мисис България. Информация как да си закупите книгата ѝ можете да получите, като ѝ пишете в социалните мрежи.

 

Кутап (пълнена пъстърва по арменски)

Необходими продукти:

пъстърва - 1 бр. (1 кг)

ориз - 1 ч.ч. сварен

масло

стафиди - 1/2 ч.ч.

джинджифил - 1 ч.л.

галета

сол

черен пипер

лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Сложете стафидите леко на набъбнат в топла вода. Почистете предварително пъстървата от хриле, вътрешности и т.н., след което я измийте и подсушете. Поръсете я със сол, пипер и лимонов сок.

Смесете ориза с отцедените стафиди, джинджифила и малко сол и пипер. Напълнете сместа в корема на пъстървата.

Намазнете добре подходяща тавичка, поръсете с галета и сложете пъстървата отгоре. Изпечете рибата до готовност в предварително загряна умерена фурна.

 

 

Още увлекателни четива - в "Марица Коледа" - най-празничното, най-цветно и забавно рекламно (и не само) издание. Очаква ви на адрес: https://hermesmedia.bg/marica-koleda-2023/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?