4232

Постен обяд от бабиния тефтер: Яхния от леща, която ще ви остави без думи РЕЦЕПТА

Лещата е една от най-консумираните бобови култури от българина. Ще ви представим рецепта за яхния от тефтера на баба.

 
 
Необходими продукти за лещата яхния:

1 голяма глава лук, нарязана

2 стръка целина, нарязани

2 средни моркова, нарязани на кубчета

2-3 скилидки чесън, счукани

2 супени лъжици олио

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка сух риган

1 чаена лъжичка червен пипер

сол на вкус

черен пипер на вкус

1 консерва (400 г) нарязани на кубчета домати/нарязани пресни домати

2 л зеленчуков бульон

2 чаши (380 г) сушена леща, изплакната

2-3 супени лъжици магданоз/кориандър, нарязан

2 супени лъжици лимонов сок, пресен

 

 
Начин на приготвяне:
 
В голяма тенджера загрейте олиото, добавете нарязания лук и задушете за 6-7 минути, докато стане леко златисто. Добавете нарязаната целина и нарязаните на кубчета моркови, гответе 4-5 минути, докато омекнат. Добавете пресован чесън, кимион, сух риган, червен пипер и гответе, като разбърквате за 1 минута, пише Actualno.com.

Добавете смлени/нарязани домати и гответе 1-2 минути.

Прибавете измитата леща, зеленчуковия бульон, солта и черния пипер. Оставете да заври на силен огън, след това намалете котлона до минимум, покрийте с капак и оставете да къкри 30-45 минути. Проверете подправката и добавете сол/черен пипер, ако е необходимо.

Добавете нарязан кориандър/магданоз, лимонов сок, разбъркайте бързо и изключете котлона.

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?