Следвайте ни

Полезни и много вкусни: Доматите убиват депресията РЕЦЕПТИ

viber icon

С идването на горещините хората все повече избягват тежките и мазни храни и предпочитат лесни за приготвяне, свежи ястия. През летните месеци изобилието от пресни плодове и зеленчуци е огромно, така че не е трудно да се храним и здравословно. В момента магазините са пълни с ароматни домати, а те са в основата на летните манджи. Независимо в какъв цвят, сорт или размер ги предпочитате, нито един летен ден не трябва да минава без домат, приготвен под някаква форма. Освен че е вкусен, този плод, маскирал се като зеленчук, носи и страшно много ползи за здравето. Доматите осигуряват трите най-мощни антиоксиданти, богати са на калий и преборват депресия.  

Салата Капрезе

Необходими продукти:

2 бр. моцарела

2 с.л. зехтин

2 домата

15 листа босилек

1 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Нарязвате доматите и моцарелата на колелца и ги нареждате в чиния, като върху всяко кръгче домат поставяте по едно кръгче сирене моцарела. Листата босилек се нареждат отгоре цели или нарязани на едро. Оцетът, зехтинът и солта се смесват и с получения дресинг се залива салатата.

Гаспачо

Необходими продукти: 

6 едри домата   

2 краставици

2 червени чушки

4 скилидки чесън

2 филийки сух хляб

1 червен лук   

2 с.л. зехтин

2 с.л. оцет

1/2 с.л​. едра морска сол

1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне: 

Солта и чесънът се счукват заедно в хаванче, а след това се добавя и натрошеният хляб. На тънка струя се добавя зехтинът и всичко се разбърква. Оставя се да престои час и половина. Лукът се нарязва на ситно и се залива с оцет. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, след това се разрязват на четвъртинки и се отстраняват семките. Краставиците се обелват. Чушките се пекат и се обелват, махат се дръжките и семките. Магданозът се нарязва на едро. Зеленчуците се слагат на малки порции в блендер, смилат се и всяка порция се слага в тенджерата. След като всички порции са в тенджерата, се добавя лукът с оцета. Накрая се добавя хлябът с чесъна. Всичко се оставя за 8 часа в хладилник и се сервира студено и леко разредено със студена вода.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?