Полезни и много вкусни: Доматите убиват депресията РЕЦЕПТИ
- 13:15, 27.06.2021
- 13:51, 27.06.2021
- 6763
- 0
С идването на горещините хората все повече избягват тежките и мазни храни и предпочитат лесни за приготвяне, свежи ястия. През летните месеци изобилието от пресни плодове и зеленчуци е огромно, така че не е трудно да се храним и здравословно. В момента магазините са пълни с ароматни домати, а те са в основата на летните манджи. Независимо в какъв цвят, сорт или размер ги предпочитате, нито един летен ден не трябва да минава без домат, приготвен под някаква форма. Освен че е вкусен, този плод, маскирал се като зеленчук, носи и страшно много ползи за здравето. Доматите осигуряват трите най-мощни антиоксиданти, богати са на калий и преборват депресия.
Салата Капрезе
Необходими продукти:
2 бр. моцарела
2 с.л. зехтин
2 домата
15 листа босилек
1 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Нарязвате доматите и моцарелата на колелца и ги нареждате в чиния, като върху всяко кръгче домат поставяте по едно кръгче сирене моцарела. Листата босилек се нареждат отгоре цели или нарязани на едро. Оцетът, зехтинът и солта се смесват и с получения дресинг се залива салатата.
Гаспачо
Необходими продукти:
6 едри домата
2 краставици
2 червени чушки
4 скилидки чесън
2 филийки сух хляб
1 червен лук
2 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
1/2 с.л. едра морска сол
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Солта и чесънът се счукват заедно в хаванче, а след това се добавя и натрошеният хляб. На тънка струя се добавя зехтинът и всичко се разбърква. Оставя се да престои час и половина. Лукът се нарязва на ситно и се залива с оцет. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, след това се разрязват на четвъртинки и се отстраняват семките. Краставиците се обелват. Чушките се пекат и се обелват, махат се дръжките и семките. Магданозът се нарязва на едро. Зеленчуците се слагат на малки порции в блендер, смилат се и всяка порция се слага в тенджерата. След като всички порции са в тенджерата, се добавя лукът с оцета. Накрая се добавя хлябът с чесъна. Всичко се оставя за 8 часа в хладилник и се сервира студено и леко разредено със студена вода.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни