Следвайте ни

Полезни бонбони? Има, ако си ги направите сами

viber icon

Има ли полезни бонбони, ще възкликнат противниците на захарта и оцветителите.

Да, има, ако си ги направите сами и използвате само полезни съставки, ще отговорят майсторите на здравословната кухня.

Отговорът е във веган рецептите, които обикновено са бързи и лесни за приготвяне. А бонбоните им са толкова вкусни, че няма причина да не запретнете ръкави и да си приготвите вкъщи.

Повечето от рецептите, които публикуваме от сайта zdravei.org, използват натурални продукти, ядки и семена. За последните е важно да се знае, че преди да ги сложите в ароматната смес за бонбони, задължително трябва да ги накиснете за една нощ. Причината е, че те съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества. Напротив, когато се консумират големи количества ненакиснати ядки и семена, това може да доведе до дефицит на минерали и да раздразни стомаха ни. Когато ни накиснем обаче, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процес на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутенът и ядките се усвояват много по-лесно.

 

БОНБОНИ С БАДЕМИ

СЪСТАВКИ:

1 ч.ч. сурови бадеми
12 фурми
1 с.л. био какао на прах
2 с.л. кокосово масло или фъстъчено
1-2 с.л. мед 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Фурмите се изчистват от костилките и се нарязват. Слагат се в блендер и се добавя какаото и маслото. Пасират се.  Добавят се бадемите и отново се пуска блендера, накрая се добавя меда. След като вече сместа е готова се приготвят бонбоните с помощта на формички.

ТОПЧИЦИ ЛЮБОВ

СЪСТАВКИ:

1 чаена лъжичка сурово какао на прах
1 портокал
2 шепи пулп от бадеми (може и всеки друг вид ядки)
2 шепи стафиди
1 чаена лъжица кокосово масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Настържете кората на един портокал. В чопър или блендер поставете бадемите, портокаловите корички, стафидите, какаото и кокосовото масло. Блендирайте до получаване на хомогенна смес. От време на време разбърквайте с лъжичка, защото сместа придобива вид на тесто и става трудна за блендиране.

Когато получите хубава, хомогенна смес с маслен вид, започнете да оформяте топки с ръце. В зависимост от размера могат да се получат от 10-20 топчици. Всяка една топка оваляйте в какао или кокос.

Моят съвет е да ги охладете за 1-2 часа преди да ги сервирате. Надявам се да трюфелите да ви харесат.

 

ЕНЕРГИЙНИ ХАПКИ

СЪСТАВКИ:

2 чаши накиснати ядки (тук използвам бадеми, лешници и орехи)
1 чаша фурми – около 25 броя
1 сл какао на прах
1 сл счукани какаови зърна (замени ги с какао ако нямаш)
2 сл кокосови стърготини (опция)
1 щипка хималайска сол
кокосови стърготини, какао, рожков или ядки за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

В кухненски робот постави накиснатите ядки. Надроби ги докато станат ситни и приличат повече на брашно. Ако ядките ти са мокри от накисването ще станат повече като тесто, но и това е добре. След това добави фурмите, кокосовите стърготини, какаото и натрошените какаови зърна. Какаовите зърна са опция, но с тях топчетата стават по-хрупкави и наситено какаови. Разбий отново съставките докато се получи еднородна смес, подобна на тесто. Ако кухненският ти робот е по-слаб може да добавяш фурмите една по една, за да улесниш работата му. Ако използваш по-сухи фурми ги накисни за час, за да омекнат и да се раздробят по-лесно.

Готовата смес изсипи в купа и оформи топчета. Тях може да оваляш в кокосови стърготини, по-едро натрошени ядки, какао или нещо по твой избор.

Така готовите енергийни хапки съхранявай в хладилник до 5 дни. От рецептата се получават около 40 броя.

 

БОНБОНИ РАФАЕЛО

СЪСТАВКИ:

100 гр фино смлени бадеми / кашу + още 15-20 бр.
70 гр. кокосови стърготини +30 гр. за овалване
щипка сол
3 с.л. мед
2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
1 ч.л. ванилов екстракт
40 гр. кокосово масло, разтопено на водна баня

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Смесете сухите съставки и разбъркайте добре. Към тях прибавете мокрите и разбъркайте до хомогенна смес. От сместа оформете топчета с големината на малък орех. Сложете бадем вътре и оваляйте в кокосови стърготини. Оставете в хладилник, за да се стегнат.Получават се около 16 бонбона зависимост от големината.

 

БОНБОНИ С ФУРМИ


СЪСТАВКИ:

30 гр. фурми
20 гр. чиа семена
50 гр. годжи бери
150 гр. накиснати бадеми
100 гр. накиснати кашу
кокосови стърготини за овалване на бонбоните, може да се замени с какао или натрошени ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Разбиваме в блендер изброените съставки, като ядките сме ги накиснали предварително за няколко часа. След като сме получили еднородна смес, можем да пристъпим към оформяне на малки топчета, които овалваме в кокосовите стърготини или какаото и натрошените ядки. Една много лесна, бърза и сладка рецепта, която много обичам да приготвям! Добър апетит!

 

КАЙСИЕВИ БОНБОНИ

СЪСТАВКИ:

200 гр. сушени кайсии
200 гр. сурово кашу
100-150 гр. сурови слънчогледови семена
капачка вишновка (опция)
бадемово брашно за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Всички съставки се смилат в блендера. Оформят се малки топченца, които се овалват в брашно от бадеми и това е.

Рецепти и снимки zdravei.org

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?