Следвайте ни

Поглезете се с плодова салата - лесната витаминозна бомба

viber icon

В идеалния вариант лежите на сянка под дървото на селската си вила. Протягате ръка, откъсвате си сочен плод и го хапвате. В не толкова идеалния случай - не сте толкова имотни, живеете в голям град и ако нямате роднини на село, се налага да купувате плодове и зеленчуци от пазара. Каквато и да е логистиката обаче, факт е, че в жежките летни месеци плодовете ни се услаждат най-много. Особено ако са приготвени по специален начин и видът и вкусът им наподобява ресторантски десерт.

Днес ще ви запознаем с няколко хитри трика и бързи рецепти как от няколко праскови, кайсии, круши, грозде, малини, резен пъпеш или диня да направите плодова салата шедьовър. Отнема не повече от десетина минути. А голямото предимство на десерта е, че засища и не е  много калоричен.  Приготвянето на освежаващия и витаминозен десерт съвсем не се състои в това да нарежете плодовете и да ги залеете със сметана. Трябва и майсторлък, особено ако направите специален дресинг към тях и ги аранжирате и декорирате в подходящ съд. И тук не говорим само за стъклена чашка с високо столче или купичка за мелба. Хората с фантазия знаят, че най-атрактивните плодови салати се сервират в издълбани кори от пъпеш например. Със същия успех можете да издълбаете кората на динята и да я ползвате като чиния - вътре просто изсипвате останалите резенчета плодове. Майсторите пък не режат плодовете. Те използват специалните лъжици за сладолед и така правят "топки от диня" например. Изглеждат много атрактивно. Проблемът е, че тези лъжици могат да се ползват само при много меки продукти. 

Рецептите за плодова салата са простички - нарязвате продуктите, които са ви подръка, като дори не е нужно парченцата да са равни по големина или симетрични. Тайната е в дресинга. В повечето случаи върши работа малко мед и натрошени орехи или бисквити. Но става и с няколко капки алкохол, като ром например или джинджифилов сироп. Някой заливат и с течен шоколад.  За основа на творението си можете да ползвате сладолед, но тогава рискувате да хапнете по-скоро мелба, а не плодове. Обратният вариант би бил по-удачен - да разлеете няколко лъжички сладолед върху плодовете. За основа може да се ползва и йогурт или пък кисело мляко, поръсено с пудра захар и няколко капки ром. Накрая не забравяйте стръкче мента за украса или парченце от плод, закрепено на ръба на съдинката.

РЕЦЕПТА

Пълнен пъпеш с плодове

Необходими продукти

Всъщност необходими продукти няма. Слагате такива плодове, които в момента са зрели и сочни. Няма забранени комбинации. Няма и точно количество. Както го е казал Мечо Пух - "колкото, толкова". За заливка на плодовата салата, поставена в кора от пъпеш, е много подходящ мед с смлени орехи. Не прекалявайте с меда, защото има опасност десертът да стане твърде сладък. 

Начин на приготвяне

Пъпешът се разрязва на две половинки. С лъжица ги издълбавате, за да заприличат на чинии. Вътре изсипвате останалите парченца плодове. Единият вариант е абсолютно хаотично - така ще се получи смес от вкусове и цветове. Другият вариант е да подредите всеки плод на ивички в импровизираната чиния.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (1)

домакиня на диета

домакиня на диета

19.07.2020 | 21:09

Спрете с тези въглехидратни бомби!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?