Следвайте ни

По следите на най-хубавата рибена чорба от Резово до Дуранкулак

Васко Паяка, Жоро Палмата и още куп местни легенди предлагат вкуснотии на народни цени

viber icon

Най-трудно е да пишеш за морето. Всеки си има любимо кътче, плажче, гледка, кръчма, къща, скала... Затова и сме наясно, че скачаме директно в дълбокото с опита ни да открием най-хубавата рибена чорба по родното Черноморие. От 20 запитани читатели сигурно ще получим 19 отговора. И все пак - разрешете един опит да намерим най-яките места за хапване на супа. Народни ресторанти с неформална обстановка. Гурме изпълненията ще оставим за следващите броеве.

Започваме с най-южната точка на морето ни - Резово. Тук от години е царството на Васко Паяка. Известен е като капитана на Даляна, където е бърлогата на рибарите. До 2017 година Паяка притежава в поляната неформален Клуб за приятели.

Звъниш по телефона, резервираш и отиваш да хапнеш в разхвърляните каси и маси. Паяка предлага каквото е извадил от морето през деня - рибата я хвърля в тигана, а забърква най-вкусната чорба в България, кълнат се феновете му. Те са многобройни - покойният вече Жорж Ганчев, притежаващ къща в селото, професор Боян Биолчев, режисьорът Евгени Михайлов.

Салатата е от околните градини. В неформалната обстановка се танцува, лудува.

Накрая Паяка хвърля химикалката към клиентите сами да си смятат похарченото

Неслучайно през 2017 година половин България се надига в защита на Клуба на Паяка, който е нарочен за бутане от кмета на Царево. Вярно, от гледна точка на закона си е забранено вдигането на нещо като заведение в общинската земя. Но! Тази земя всъщност е един буреняк и едва ли масите на Паяка са най-опасният незаконен строеж на Черноморието ни. В крайна сметка багерът минава, а подозренията са, че някой е завидял за потока желаещи да опитат рибената чорба на Паяка и иска да го пренасочи.

Както и да е! И в момента Паяка, бивш главен готвач от системата на Балкантурист, приема гости в къщата си. Записва поръчка след обаждане по телефона, фенове не липсват и предават номера един на друг.

„Отидохме през юли четирима приятели. Обадихме се, че ще хапнем супа. Каза ни в кой час да отидем. Чакаха ни 4 чорби, а без да поръчваме, ни донесе едно плато с пържена риба. Хваща я сутринта, готви на обяд. Всеки удари по 2-3 бири и накрая ни донесе сметка от 44 лева“, разкрива читател на „Марица“.

Станало ли е по-законно? Никаква идея! Васко твърди, че все така си готви за приятели.

Само с резерве е и друга популярна кръчма в следващото населено място по брега - Синеморец.

Бистро „Рая“ има хиляди почитатели и обаждането 2-3 дни предварително е задължително

Въпреки наплива цените са средни, т.е. напълно приемливи. Едно семейство ще извади 100 лева, но освен рибената чорба ще се насити на риби, салати, узаки, бири. Казано иначе - вкусно ядене и пиене на корем.

Тръгваме нагоре, където приятели на „Марица“ препоръчват ресторант „Перла“ в Ахтопол. Семеен бизнес, където собственикът лично наблюдава клиентите да са ОК. Супата е жестока, кълнат се посетители. Добре е да я пробвате с питката с лук, която предлагат от кръчмата. Леко отклонение: шеф Евтимов, чийто баща основава бизнеса, веднъж седмично отива до съседно село и взима петел от някоя баба. Прави домашна супа от петел като екстра към рибената. Цени - абсолютно народни.

Прескачаме следващите изключително популярни и пренаселени в момента курорти - Китен, Приморско, Созопол, Черноморец, Поморие, Слънчев бряг.

Отиваме директно в  „дивотията“ - Камчия. След лутане там се е установил друг митичен морски вълк - Жоро Палмата. Дълги години работи като барман в Златните, после отваря свои заведения. Сега държи ресторант „Робинзон Крузо“ в комплекс „Сирена“.

Преди се казва само „Робинзон“, но лъскаво заведение със същото име отваря на плажа

И Жоро не иска двете да се бъркат. Срещу кръчмата на Палмата има кораб. Вътре Жоро готви уникална рибена чорба и филе от черноморска акула. Редовните посетители го описват като голям образ, който навремето вози чужденците с амфибия из морето.

Отново прескачаме по-комерсиалните места около Варна, а отлични избори за рибена супа и в самия град хич не липсват. Спираме директно в Балчик, където конкуренцията за най-добра морска кръчма е жестока.

Ресторант в началото на крайбрежната алея и хотелче по-горе на баира има бившият футболист Емил Тодоров - Зелето. Кумец на Кишишев, бургаско чедо, той обикаля куп отбори, но завършва кариерата си в Балчик. Където се и установява.

Ресторантът му „Каваци“ е пълен и в момента, по-вкусна морска храна в района няма, кълнат се клиентите му. „Отговорна“ за тези комплименти е съпругата Ивелина, която върти бизнеса.

„От 1 август може да се каже, че вече има сезон. Почти всички клиенти са българи и румънци - разказва Ивелина. - Супата ни струва 4,50 лева, конкурентните заведения предлагат подобни цени - максимум до 5-6. В момента предлагаме само риба, която е прясно уловена -  сафрид и попче. Цените са съответно 9,90 и 7,50 за порция от 300 грама. Дано август спаси сезона, че преди това го карахме на единия уикенд.“

Ивелина казва, че е абсурд да разкрие тайната си за хубавата рибена чорба

„Колкото повече риба се слага в бульона, толкова по-хубава става. Три вида риба минимум са задължителни. Естествено, няма как да отсъства лющянът, или девесил, както му казват на други места“, открехва все пак завесата майсторката. И съветва - рибената чорба върви най-добре с хубава ракийка.

Отбелязва, че тази година успоредно с туристите намаляла и рибата. Не знае защо, но явно е сезонът на оцеляването. Ще се справи!

Балчик е все пак с едни гърди пред доста курорти с оцеляването, тъй като най-известните заведения работят целогодишно. Покрай Двореца през уикендите идват румънци, самият град не е малък, вдигат се сватби, кръщенета, купони. Хора от Варна и Добрич също отскачат на разходка дори и зимата.

Гарантирано, в което и от крайбрежните заведения да седнете, ще получите хубава супа и риба. „Хемингуей“, „Франсис Дрейк“, „Короната“ ще ви вземат с около 20 процента по-скъпо, но ще получите отлично обслужване и вкусна храна.

Ако искате да сте встрани от потока, качете се няколко метра над малкото плажче в Buffet Supreme. Там цените падат до категория „народни“, а рибената и шкембето се конкурират коя е по-хубава.

Друг вариант е „Терасата“ на Тузлата до Балчик, където атмосферата е непринудена, а цените съвсем прилични.

Изстрелваме се директно към необятните и все още почти непокътнати брегове на Севера.

Шабла е легендарна с кръчмата на Бай Пешо при фара

Старият рибар лично посреща гостите. Напоследък обаче мненията са разделени, така че опитайте нещо ново. Шабла дава избор - ресторантът на Резиденцията, „Подкова“ в центъра или рибарското селище до Фара. Гордостта на местните кулинари е, че правят супата със саламурка.

Следва Крапец, където зад общината е сгушено бистро „Журнал“. В него отсяда странна смесица между рибари и къмпингари. Всички се кълнат, че тайната на хубавата рибена супа е в лютата подправка на домакина.

По на север от Дуранкулак няма. Там приятели на „Марица“ горещо препоръчват „Езерото“ като топ място за рибена чорба. Намира се между пътя и Дуранкулашкото езеро. Интересното е, че прясната риба там е и морска, и сладководна. Супата е вкусна, а има и завъртени морски глезотийки.

Дано сме били от полза! Палете колата и смело към тези прекрасни кътчета, където все още мирише на онова море, нашето си, старото!

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Коментари (5)

Винопродавница

Винопродавница

17.08.2020 | 01:15

При Жоро на Камчия е най -доброто

Отговори
0 0
Винопродавница

Винопродавница

17.08.2020 | 01:14

При Жоро на Камчия е най-доброто

Отговори
0 0
Поко

Поко

16.08.2020 | 23:48

За Дълбока,? ДА сте чували?

Отговори
0 1
Пламен

Пламен

17.08.2020 | 18:43

Дълбока отдавна не са уникални. Но май още не са го разбрали. Нарича се саламурИка, а не саламурИка.

Отговори
1 1
Пламен

Пламен

17.08.2020 | 18:44

саламурИка, а не саламурка

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?