По поръчка: Ресторанти и хипермаркети изкушават с 11-степенно меню

В битката с коронавируса много развяха бялото знаме, но пък това отвори широко вратата за друга ниша - да „сготвиш“ целия празник и да го доставиш до вече седналите на трапезата. 

През последната седмица Фейсбук прегря от апелите за подобни услуги. Жени трескаво търсят човек или ресторант, който може да им набърка празничната вечеря за Бъдни вечер и Коледа, и то навреме.

„Искам да попитам дали сте виждали някъде да има да се купи готово меню за Бъдни вечер от 7, 9 или 11 ястия, тъй като няма да имам време да сготвя тази година? Виждам, че предишни години е имало такова, но за тази нищо не намирам и ще се радвам на малко инфо от ваша страна!“, гласи един от постовете във Фейсбук, които се множат с всяка изминала минута.

Коментарите под публикацията са стотици и са пълни с всякакви идеи и предложения - от ресторанти и кетъринг фирми до големи търговски вериги с доставки по домовете, които си предлагат услугите за домашно приготвена храна.

В големите сайтове с оферти трапезите наготово за святата вечер са наполовина изчерпани още от средата на декември. За 9-степенно меню пловдивчани трябва да броят по 31 лв., а за 11-степенно ​- 39 лв., отделно за доставка - по 3 лв. Предлага се и вариант за взимане от място часове преди ритуала за Бъдни вечер.

Големите хипермаркети също цакат с готови празнични менюта. В някои от най-популярните вериги комплектът включва зелеви сармички с ориз и гъби, боб яхния, пълнени чушки с ориз, пълнени чушки с боб, баница с тиква, питка с късметчета и бутилка червено вино за разкош - общо малко над 5 кг.

Цените за готовите гозби, наредени за трапезата, варират между 30 и 50 лв. с включен превоз до дома. 

Тази година повече от всяка друга досега ресторантите разчитат на поръчки за вкъщи за светлите празници. Менютата отдавна са готови, а поръчки се приемат 48 часа по-рано. Тоест, за да вземете готова трапеза за Бъдни вечер, трябва да сте я поръчали до 22 декември, а за Нова година - да сте я запланували най-късно до 29 декември. Готовите ястия се взимат в празничния ден, но в определен времеви прозорец - обикновено между 12 и 16 часа. Ресторант "Южен полъх при Малкия Бунарджик " предлагат меню "Уютна Бъдни вечер вкъщи" за 69 лева. Вечерята е подходяща за 4-5 души и е с общ грамаж 5 килограма. Меню "Парти Нова година вкъщи" излиза 129 лева, грамажът е около 6 килограма.

В "Ноте ди вино" също държат поръчката за вкъщи да е направена поне два дни предварително. Причината е, че коледната пуйка например се изпича на бавен огън около 12 часа в затворено барбекю на дървени въглища. Пуйка (около 6 кг), пълнена с дроб-сарма и зеле за гарнитура, струва около 80 лева.

ТОНИ МИХАЙЛОВ,  ВЯРА ПОРЯЗОВА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?