2374

Пиршество за небцето: Как да приготвим сочна и вкусна пържола като в ресторант РЕЦЕПТА

Пържолата наистина е пиршество за българина. Приготвяме ги по различни начини и може всяка една част от животното да стане пържола. Обикновено подобно ястие се прави по специален повод или някакъв празник, за да се отбележи. Най-лесно се приготвят пържоли на тиган. Те са бързи, здравословни и лесни за правене.

Но ако разчитате на мазнина от тях, то се насочете към свинското, тъй като за телешкото ще е нужно допълнително. То така или иначе е традиционно и предпочитано от българина.

За перфектната свинска пържола трябва месото да бъде от врат, съветват от Actualno.

Загрейте тигана и разтопете 1 чаена лъжичка масло. Световният готвач Гордън Рамзи препоръчва да се правят с фъстъчено олио – можете да го намерите в магазините за био храни.

Добавете сол и черен пипер, най-добре шарен и пуснете в тигана. Солта се добавяне непосредствено преди месото да се постави в тигана, тъй като соковете му ще се извлекат и то ще стане сухо.

Обръщайте страните през 1 минута. Така ще запечете маслото и ще запазите соковете му. За аромат добавете чесън, мащерка или балканска чубрица.

В зависимост как обичате пържолите – напълно препечени или леко сурови, то обработката в тигана може да е достатъчна или пък да се наложи да ги досготвите. Можете да ги оставите в тигана или пък да ги прехвърлите в тавичка и да ги запечете. В първия случай добавете малко вино или , дафинов лист и захлупете тигана.

Намалете огъня и печете до 10 минути за напълно приготвена пържола. От време на време открехвайте, за да излиза парата. Другият вариант е във фурната с малко масло отгоре и хартия за печене. Отново се оставят за около 10 минути. Хубаво е да го правите в чугунен тиган. Покритието им е устойчиво и можете да ги ползвате десетилетия наред. Също така, напълно безопасни са за здравето. 

И преди приготвянето, и след това оставете месото да си почине.

В началото не го приготвяйте веднага, след като го извадите от хладилника. Същото важи и когато е готово – не го сервирайте веднага.

Мариноване на пържолите

За марината е нужно киселина, мазнина и подправки. За киселина използвайте оцет, лимон, вино или ракия. Можете да използвате и някоя растителна мазнина, вече са напълно достъпни. Подправките също трябва да бъдат по ваш вкус. Част от тях са горчица, хрян, мащерка, черен пипер, чесън и т.н. Не прекалявайте с тях.

Спрете се на билка и добавете горчица. Ако пържолите са по-дебели, то направете лек разрез. Нека наистина да е лек и на няколко места, за да попие добре маринатата, но не и дълбоки. В противен случай месото ще стане дебело. Когато ги извадите от маринатата ги подсушете и ги оставете на въздух поне половин час. Пригответе ги по ваше желание.

За перфектни и сочни пържоли като в ресторант ви предлагаме и една рецепта:

Продукти:

250 грама

гъби 4-5

свински филенца

3-4 листа левурда (див чесън)

1 с.л. каперси

5-6 листа див чесън

600 мл. пасирани домати

черен млян пипер

риган, сол, зехтин дафинов лист, захар, бяло вино

Нарежете филето и го мариновайте, използвайки чаша бяло сухо вино, черен пипер и риган, като го оставите в маринатата за около 30 минути, а после го подсушите с кухненска хартия. После го запържете до златисто в тиган с малко зехтин.

Нарежете сега и гъбите и тях също пригответе в мазнина, а после сложете и пасираните домати (като може да използвате такива от консерва или от бутилка), сложете един дафинов лист, черен пипер (на вкус), захар, риган, сол, маринатата от пържолите и половин чаша бяло вино и варете на бавен огън около 15-20 минути.

Изберете подходящ съд, сложете в него соса, каперсите и наситнен див чесън и върху него наредете филетата и ги запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.

Да ви е сладко!

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?