49

Пет факта за яйцата, които всяка домакиня трябва да знае

Тези дни всички ще говорим за яйца - пресни ли са, къде са най-изгодни, как да ги съхраняваме и не на последно място как да ги направим "борак". "Марица" събра най-важното за продукта, който е №1 по Великден.

*  Колко време се съхраняват яйцата?

Всяка домакиня е наясно, че суровите яйца не бива да се съхраняват дълго извън хладилник. Но често не си даваме сметка, че и сварените яйца също не бива да стоят продължително време на стайна температура. Ето защо не е добра идея да държите кошничката с боядисани яйца в средата на масата целодневно. Сварените яйца могат да се съхраняват не повече от няколко часа извън хладилник, като това време зависи от външната температура. При по-висока температура съответно намалява и времето за безопасно съхранение. Хубавото е, че няма как да се объркаме дали едно яйце е развалено и не става за ядене - то издава характерен силен мирис на сяра.

*  А пресни ли са?

Купувате яйца за боядисване на безбожна цена, но съвсем не сте сигурни, че са пресни и ще издържат до Великден. Особено тези с бели черупки, защото в повечето случаи са вносни и срокът им на годност „се изяжда“ от времето за транспортиране до България. Общовалидната препоръка е суровите яйца да се използват в срок до три седмици след датата на опаковането им. Това е отбелязано на амбалажната кутия. От Freshmag - блогът на ​производителя на домакински уреди „Либхер“, подсказват два бързи теста - воден и звуков, които да докажат стари ли са яйцата. Сложете съмнителното яйце в чаша студена вода. Ако остане на дъното, значи е прясно. Ако изплува на повърхността, то тогава е толкова старо, че не е препоръчително да го консумирате и най-добре да го изхвърлите. Причината яйцата да изплуват е, че с времето водата във вътрешността се изпарява през порестата черупка и свободното място се запълва с въздух. Колкото повече въздух има в яйцето, толкова по-добре плува то и съответно е по-старо. За звуковия тест е нужно само да разклатите яйцето и ако то не издаде “плискав” звук може да го ползвате - прясно е. Ако се чуе звук при разклащане, това означава, че отново е навлязъл въздух и въздушният балон се е увеличил, а останалата течност се удря в стените на черупката.

* Добре ли са сварени?

За да разберете дали яйцата, които махнете от котлона, са твърдо сварени, направете следното: завъртете яйцата и наблюдавайте колко дълго ще се въртят. Тези, които са твърдо сварени, ще се въртят по-дълго и равномерно от рохките, тъй като течния център в суровото яйце го предпазва от по-силната инерция, за да продължава да се върти.

* Миришат ли? 

Не съхранявайте яйцата близо до храни със силна миризма, защото те лесно абсорбират миризмите заради порестата структура на черупката.

* Как да стане "здраво като камък"

За да стане яйцето здраво като камък, го поставете в чаша с оцет. Когато престои 2-3 дни в оцетна киселина, тя разтваря калция в черупката. След тази процедура яйцето няма да се счупи дори да падне от високо.

Вижте още от любопитното съдържание на специализираното издание "Великден":

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?