Следвайте ни

Пазарджишки ресторант пусна меню по режима на Узунов

Собственикът решил да предложи кето-ястия, след като сам минал на популярната диета и видял трудности да си набавя подходяща храна

viber icon

Меню, съобразено с популярния напоследък режим на Атанас Узунов, пусна пазарджишки ресторант. Ястията с много протеини и без въглехидрати се предлагат едва от около седмица, засега – само на едно място. Почитателите на високомазннинното хранене обаче вече са го забелязали и се радват, че има къде да хапнат, ако са навън.

Собственикът на заведението Георги Бойков разказва, че му хрумнало да предложи кето-меню, след като сам се подложил на този режим заради 7-8 килограма в повече. Срещнал затруднения дори вкъщи, защото от семейството само той спазва такива ограничения и трябвало да си готви отделно. Затова решил да разработи специално меню и в ресторанта си. Както за да види дали ще има интерес, така и да се храни по препоръките на Узунов.

Сред интересно звучащите кулинарни специалитети са лазаня с кори от броколи, пилешко месо и кашкавал, кето-торта с черен шоколад и заквасена сметана, спаначена палачинка с бадемово брашно, пълнена с пастет от авокадо, крема сирене и риба тон, руло от тиквичка с кашкавал и крема сирене.

Засега Георги Бойков се въздържа от прогнози за бъдещето на експеримента с високомазнинните ястия. Една от идеите на кето-диетите е да се приемат само качествени продукти, без примеси и заместители. Това обаче неминуемо се отразява и на цената.

Макар и слабо засега, търсене има. Поръчките са основно на кетъринг, много рядко някой сяда в заведението да обядва с кето-ястията. Вероятно потребителите са заети хора, които използват тази възможност да похапнат на работните си места, без да се отклоняват от режима.

Бойков не е правил проучване дали идеята може да бъде успешна като бизнес решение, защото не това е главната му цел. Не е търсил мнения на колеги от ресторанти в други градове как да превърне идеята в печеливша, защото не вярва, че това е възможно. По негови наблюдения не повече от 5-10% от пазарджиклии са приели високопротеиновия режем за свой начин на живот, а и не всички от тях се хранят в заведения. Но – времето ще покаже.

Ресторантьорът признава, че засега потребителите за режимната кухня не са много, затова и тези гозби са в ограничени количества. Всеки ден се приготвя обедно меню от супа, две основни и десерт, по около десетина порции. Горе-долу толкова и се поръчват.

Рецептите са основно от групата на Атанас Узунов, където привържениците на кето-културата споделят със съмишленици какво готвят вкъщи, придържайки се към минимума от въглехидрати. Георги казва, че добри кето-рецепти вече се намират и в специализирани сайтове за кулинария.

Бойков разказва, че свалил няколкото си излишни килограма само за около 20 дни, при това – без да е особено стриктен. Правел „прегрешения“, похапвал сладко. Само хляб, ориз и картофи си е забранил напълно. Подготвя се да мине на облекчения режим за задържане на теглото, без да качва отново. Чувства се прекрасно. На въпроса дали усеща прилив на сили, както споделят други последоватиле на Узунов, през смях отбелязва, че не е имал отлив. Покрай бизнеса не може да си позволи лукса да се отпуска – до голяма степен в ресторанта разчита на себе си.

Една от служителките в ресторанта също спазва кето-диета. Както и негов приятел, който освен с излишните килограми се е разделил и с високото кръвно след 2-3 месеца режимно хранене с тлъстини и сланина, смятани за опасни за хипертониците.

Има и доволни, и недоволни от ефекта на режима. И все пак - преди човек да започне, е задължително да се консултира с лекар, за да избегне излишни рискове, убеден е пазарджиклията.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?