Следвайте ни

Отрупайте трапезата с вкусни зимни мезета СНИМКИ

viber icon

Времето за зимните мезета дойде – присъствието им е задължително вечер, след работа, придружени с чаша домашно вино или лечебна ракийка

Вариантите са най-различни в зависимост от вкуса и предпочитания. Има с месце, със сланинка, постни, топли, студени … Важното е да ни събират на сладка приказка и на топла дума.

Едно от най-обичаните мезета е печено свинско шкембе. За него са ни необходими половин кило шкебме, 6 гъби, 2 глави стар лук, 2 скилидки чесън, 100 мл бяло вино, сол, черен пипер, чубрица и кашкавал за поръсване.

Сварете шкембето в леко подсолена вода. Готово е когато може да го бучнете лесно с виличка, което отнема около 2-3 часа. Щом е готово, го изплакваме със студена вода и нарязваме на парчета.

Почистваме и нарязваме на ситно лука, чесъна и гъбите. В малко мазнина ги задушаваме до омекването им. Доливаме малка чаша вино и вода. Разбъркваме и прибавяме нарязаното шкембе. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Добавяме и суха чубрица.

Разбъркваме и оставяме около 20-30 минути на среден огън. Щом течността е вече извряла, прехвърляме шкембето на фурна в тава и поставяме в загрята фурна. Запичаме за половин час. Изваждаме тавата. Поръсваме с малко настърган кашкавал и връщаме отново за нови 10 мин.

Може да се яде както топло, така и студено.

 

Пълнени гъби с бекон, праз и сирене

Необходими продукти: 500 гр гъби, 100 гр сирене 1 стрък праз, 100 гр бекон, 2 ч.ч. олио, масло, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват много добре, почистват се от пънчетата и се заливат със студена вода за 10 мин. Изцеждат се и се нареждат в тава, заливат се с 1 ч.ч. олио и се задушават 10 мин в предварително загрята фурна. Празът се нарязва на много ситно. Задушава се с 1 ч.ч. олио до омекване, слага се черен пипер и сол на вкус. Гъбите се пълнят след задушаването с малка кафяна лъжичка, като най-отдолу се слага задушен праз, след това се слага малко парченца сирене, отгоре нарязан на дребно бекон и парченце масло. Печем за 20 мин на 180 градуса.

 

Мъжка салата за вино

Необходими продукти: 1 домат, половин краставица, глава лук, 100 гр сушен свински бут и маслини за украса

Начин на приготвяне: Обелете краставицата, разрежете я на две и нарежете еднакво на тънки парчета. Наредете по края на избраната от вас чиния. Разделете домата на две, нарежете го на дълги парчета и го сложете в средата на чинията.

Обелете лука, нарежете на ситно и поръсете върху краставицата около домата. Най-отгоре сложете нарязания свински бут. Отстрани украсете мъжката салата с маслини. Овкусете я.

 

Мезе от патешки воденички

Необходими продукти:

патешки воденички - 150 г

пресен лук - 2 - 3 стръка

масло - 15 г

олио - 3 с.л.

сока на половин портокал, прясно изцеден

2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок 

половин чаша бяло вино, може и сладко

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете воденичките до омекване, като може да запазите бульона за супа. Нарежете ги на филийки и поръсете с черен пипер.

В тиган загрейте олиото и в него сотирайте зеления лук, едро накълцан. Добавете нарязаните воденички с маслото и запържете.

Налейте виното и цитрусовите сокове, посолете и гответе, докато сосчето се редуцира и сгъсти, а ароматите се слеят. По желание подправете с още черен пипер. Сервирайте мезето топло.

 

Рулца от печени чушки с кайма

Необходими продукти:

300 гр кайма, малка глава лук, кимион, черен пипер, риган и чубрица, 3 с.л. олио за тигана, 2 с.л. домати от консерва, 150 гр извара, 7 печени червени чушки, 125 гр настъргана моцарела

Начин на приготвяне:

В тиган се загрява олио, добавя се ситно нарязан лук да омекне. Добавя се каймата и се разбърква да смени цвета си. Прибавят се домати от консерва със соса, кимион, черен пипер, риган, чубрица и се разбърква да изври течността. Накрая прибавяме изварата и сол на вкус. Разбърква се добре.

Изваждаме чушки от буркана, отцедени се срязват като разтворена книга и срязваме на две части. С лъжица сипваме плънка в единия край на чушката и се навива рулце.

Нареждат се рулата в тава 26 см намазана с олио. Отгоре се поръсват с настъргана отцедена моцарела. Печем в загрята фурна 180°C около 20 минути.

 

Пастърма от скумрия

Необходими продукти – 5 скумрии и 200 гр морска сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме скумриите от вътрешностите и режем главите им. Измиваме ги добре и ги редим в една малка кофа, на която отдолу има наредени пръчки, посоляваме добре отвътре и отвън и ги редим и така оставяме пет дена да седят в солта.

След като минат 5 дни, с нож премахваме солта от рибите и ги закачваме на прохладно и проветриво място за около една седмица. С по-големи риби се получава по-добре. 

 

Мезе от свински уши

Необходими продукти:

8 бр свински уши, по 50 гр масло и кашкавал, 1 с.л. олио, срък праз от бялата част, лют пипер на люспи, пушен червен пипер, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме добре и почистваме ушите, като за мезето използваме хрущялната им половина.

Останалата част може да използвате за свинска пача. Поставяме ушите в студена вода и ги сваряваме, но не до готовност. След като леко се охладят, ги нарязваме на хапки. 

В половината от маслото и растителната мазнина запържваме нарязания на много ситно праз.

След като зеленчукът се задуши до омекване, прибавяме към него свинските хрущялни хапки. Овкусяваме със сол, лютив и сладък червен пипер и черен пипер.

Прехвърляме мезето в тавичка, като добавяме още малко от маслото. Поръсваме с щипка-две лют пипер и запичаме във фурната за 10-15 минути. Преди да отстраним от фурната, поръсваме с настърган на ситно кашкавал и дозапичаме.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?