Следвайте ни

От трапеза на трапеза - или какви са коледните ястия по света

viber icon

Наближават празници! Коледа е най-светлият празник и денят, на който се събира цялото семейство. Всяка страна си има свои обичаи и традиции, свързани с празника. Празничната трапеза е отрупана с всякакви вкусотии, от които лигите ни направо потичат. Всеки знае кои са българските традиционните коледни ястия, но какво сервират на масата по света. В следващите редове ще разгледаме най-интересните коледни вкусотии по света.

1. Коледна шунка

Това ястие е основно за страни като Швеция, Германия, САЩ, Финландия. 

Идеята тръгва от Германия, но бързо се заражда и в други страни. Различни вариации на ястието има почти навсякъде по света. Интересен вариант на шунката има във Финландия, където е станало традиция коледната шунка да се приготвя с коричка от тесто. Традиционната рецепта обаче е следната:

Продукти:

¼ ч. ч. масло

¼ ч. ч. мед

2/3 ч. ч. кафява захар

2 с. л. дижонска горчица

зърна карамфил на вкус

2 кг. цял свински бут

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 С. Стопете маслото. Смесете го с меда, кафявата захар и горчицата. Разбъркайте добре, до получаването на хомогенна смес. Оставете настрана. Сложете месото в съд за печене. Нарежете горния слой, като направите форма на "диаментена решетка" и сложете на известно разстояние в прорезите цели зърна карамфил. Шарката не е задължителна, можете да направите друга, по-удобна за вас. Полейте с половината масло шунката. Печете месото, непокрито, за около 20 минути. След това полейте с останалото масло. Печете за още 20 минути. Полейте със соса, образуван при печенето. Печенето продължава за още 30-40 минути. Отвреме навреме поливайте със соса от тавата. Коледната шунка се сервира, нарязана на много тънки парчета.

2. Рибни ястия

В някои страни като Чехия и Словакия за Коледа се приготвя риба.

Традиционно се прави пържен шаран. Гарнитурата към него е картофена салата, но специална чешка картофена салата. Много е подобна на руската салата - в нея има картофи, моркови, кисели краставички и яйце. Но има още корен от целина, лук и магданоз. Спойката се приготвя от майонеза, кисело мляко (или сметана), кисели ябълки, нарязани на ситно, горчица, сол и пипер.  

Италианците и сицилианците също залагат на рибни ястия - приготвят 7 различни рибни блюда. В Австрия също имат традиционно коледно рибно ястие. Представяме Ви рецептата за традиционен коледен австрийски шаран.

Продукти:

3 ск.чесън стар

80 гр.лук кромид стар

120 гр.моркови

12 бр.черен пипер на зърна

2 бр.магданоз корен

1 с.л.оцет

2 бр.дафинов лист

1 гл.целина

1500 гр.шаран

1 ч.л.мащерка

250 млбира

Начин на приготвяне:

Магданозът се наситнява, морковите и целината се нарязват на дълги и тънки ивички (жулиени). Лукът се нарязва на кръгчета и се слага да се вари с корените в 750 мл гореща вода и бирата. В тенджерата се слагат и увити в марличка подправки: чесън, стрък мащерка, дафинов лист и черен пипер на зърна. След 1 час варене се изважда марличката с подправките. В ароматния бульон се добавят оцет, сол и шаран - цял, или ако тенджерата не е достатъчно широка, нарязан на парчета. Върху рибата се сипват 5-6 с.л. олио. Тенджерата се захлупва плътно. Ястието се вари на слаб огън 45 мин.

3. Патица

В Полша традиционно се хапва патица на Коледната празнична трапеза. Тя може да е приготвена по различни начини, но най-познатият е Патица, пълнена с ябълки. Интересното е, че ябълките се слагат цели, а при сервиране се гарнира с филийка, намазана със сладко от боровинки. Още една разновидност на полската патица е тази рецепта - Печена патица с ябълки и картофи. Неустоима и страшно вкусна рецепта. Напълно подходяща и за българската Коледа. 

Продукти:

2с.л.зехтин

1бр.дива патица

1вр.магданоз пресен

4бр.картофи

6бр.ябълки

1стр.розмарин

5ч.л.кориандър семена

5бр.черен пипер на зърна

5ск.чесън стар

1ч.л.морска сол

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете патицата. В хаванче счукайте семената черен пипер и кориандър. Добавете розмарина, скилидките чесън и морската солта. Счукайте добре. Пресипете в малка купичка и долейте зехтин. Намажете патицата с тази смес от поправки от вътрешната и външната й страна. Напълнете патицата с почистените картофи и 3 ябълки. Зашийте добре. Поставете патицата в тава без мазнина. Около нея нарежете на четвъртинки другите ябълки. Покрийте с алуминиево фолио. Загрейте фурната до 180 С. Печете патицата около 1 час и 30 мин. Премахнете фолиото и допечете до образуване на кафява хрупкава коричка. Украсете с пресен магданоз. Нарежете на порции и сервирайте ястието.

Добър апетит! :)

Автор: Веселина Иванова

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?