Следвайте ни

Пет лесни вечери за работещи жени РЕЦЕПТИ

Работещата жена всеки ден си задава един и същи въпрос: "Какво да сготвя за вечеря?" Cлeд дълъг рaбoтeн дeн на никой не му се стои дълго до печката, но домочадието очаква хапване. Затова желанието ни е да сготвим набързо нещо вкусно и питателно, след което да се отдадем на релакс. Ето нашите идеи:

Понеделник - Каша от пиле

Необходимо е около килограм бяло пилешко месо, кромид лук 300 г (4-5 глави), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), брашно 150 г (3/4 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.Пилето се нарязва на парчета, посолява се и се сварява в малко вода (това няма да ви забави, ако сте го направили предишната вечер и на сутринта го приберете в хладилника). В мазнината се задушава ситно нарязаният лук, а след това се запържва до златисто оцветяване брашното. Прибавя се червеният пипер и се налива по малко бульон от пилето, докато се получи рядка каша. След като тя заври, се прибавя месото. Вари се още няколко минути, като често се разбърква, за да не загори.

Вторник - Сирене по овчарски

Необходими са сирене 0.500 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави), сол, червен пипер и черен пипер на вкус. Лукът се нарязва на ситно, посолява се и се претрива с ръце, изстисква се и се смесва с размачканото сирене, червен пипер и черен пипер. Сместа се разбърква, изсипва се в чиния и се оформя на купчинка.Ако сиренето е много солено, се изкисва предварително. Най-добре е да се използва прясно неосолено сирене.

Сряда - Oмлeт c кaртoфи

2 гoлeми кaртoфa ce cвaрявaт, cлeд кoeтo ce нacтъргвaт нa eдрo рeндe. Дoпълнитeлнo ce нacтъргвaт ce oкoлo 100-150 грaмa cирeнe, дoбaвят ce 3 яйцa, чубрицa, прeceн мaгдaнoз, прeceн лук (aкo имa) coл и чeрeн пипeр и вcичкo ce рaзбърквa. Тигaн ce нaмaзвa c мacлo или oлиo и в нeгo ce изcипвa cмecтa. Cлeд кaтo ce зaпържи хубaвo oт eднaтa cтрaнa и ce oфoрми кoричкa, ce oбръщa и ce пържи дo гoтoвнocт.

Четвъртък - Чушки със сос  Трябват пиперки 1 кг (12-15 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 10 скилидки, сок от сварени и прецедени домати 200 мл (1 чаена чаша), оцет 10 мл (1 супена лъжица), магданоз 1/2 връзка, сол на вкус. Пиперките, предварително измити и подсушени, се изпържват в мазнината до зачервяване, след което се нареждат в чиния. В същата мазнина се пържат около 1 минута скилидките на чесъна. Прибавя се доматеният сок заедно с оцета и се вари 1 минута. С получения сос, посолен на вкус, се заливат пиперките. Отгоре се поръсва ситно нарязания магданоз. Поднасят се студени.

Петък - Зелен фасул с масло

Необходим е зелен фасул 1.500 кг, краве масло 125 г (1 пакетче), сол и чесън на вкус. Почистеният фасул се начупва и се измива, пуска се във вряща подсолена вода и се вари на тих огън до омекване. Маслото се запържва леко и се прибавя към сварения фасул. След малко ястието се сваля от огъня и се поднася със счукан чесън.

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?