4020

Освен вкусни те са и много полезни: Скаридите са деликатесът на лятната трапеза

Скаридите са истински дар в кухнята. Те са един от най-предпочитаните морски деликатеси в света. В САЩ дори имат посветен специален ден - 10 май. Тези ракообразни са малки, вкусни и богати на протеини. 

Витамините и минералите, които съдържат, ги правят изключително здравословна храна. Може да се храните с тях дори по време на диетични режими за отслабване. 

Друго голямо предимство на скаридите е съдържанието в тях на антиоксиданти. Основният идва от  водораслите, с които те се хранят, и отговаря за червената им окраска.

Сред останалите важни микроелементи, които скаридите съдържат, са витамин D, фосфор и калий, които са необходими за поддържане здравето на ставите, зъбите, костите. Имат също високо ниво на желязо, което се бори с анемия и железен дефицит.

Други полезни свойства на скаридите идват от съдържанието в тях на полезен холестерол, регулиращ хормоните, както и на магнезий, витамин Е и селен. Сред положителните ефекти върху тялото са подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите, подобряване на кръвообращението и дейността на сърцето, регулиране на кръвното налягане. Морските дарове като цяло съдържат много омега-3 мастни киселини и са известни с увеличената продължителност на живота. Скаридите не правят изключение от това правило.

Те могат да се приготвят по много начини. Пържени или приготвени на скара, варени или задушени ​- рецептите с тях винаги са добри. Подобно на рибата, ракообразните се съчетават добре със зеленчуци, ориз, паста и салата. Например пържени скариди с гъбено ризото са вкусна рецепта, която се приготвя бързо и лесно. Друга класика е испанска паеля. Ако обичате азиатска храна, опитайте рецептата за известната тайландска Том-ха-Кунг - кокосова супа, поднесена със скариди. Те са деликатес и сурови, например поднесени с лек коктейлен сос.

Леко бяло вино също подхожда като напитка.   При приготвянето не са особено претенциозни. Единственото нещо, което може да се обърка, е времето за готвене. За целта при приготвянето им ги добавете към останалите съставки едва накрая. Ако се готвят прекалено дълго, те придобиват консистенция на гума. Не понасят много топлина, а месото им бързо става сухо и твърдо. Затова ограничете времето за приготвяне до няколко минути. 

А когато ги избирате в магазина, обърнете внимание на няколко неща. Пресните трябва да имат лъскава сива черупка, очите са черни и не са замъглени. Замразените скариди трябва да бъдат покрити с прозрачен слой лед с еднаква дебелина по цялата повърхност.

Най-добре е да са големи, тогава по-добре понасят замразяване. Към скаридите се добавят различни химикали, за да се запази цветът или да се забави влошаването на продукта. Те могат да допринесат за странен послевкус.

РЕЦЕПТИ

Скариди с чесън на тиган

Необходими продукти

скариди - 1 кг
зехтин - 2 с.л.
чесън - 6 скилидки (счукан)
масло - 50 г
лимонов сок - 1 с.л.
магданоз - 2 с.л. (ситно нарязан)

Начин на приготвяне

Почистете скаридите. Загрейте зехтина и запържете чесъна, като бъркате докато омекне. Прибавяте скаридите и запържвате, докато започнат да си променят цвета и станат почти готови. След това добавяте маслото и лимоновия сок, докато скаридите станат напълно готови. Изваждате ги и ги овалвате в ситно нарязания магданоз. Сервирайте ги със
студена чаша бяло вино или розе.

Панирани скариди с бира, яйца и брашно

Необходими продукти

1/2 кг скариди
1 ч.ч. брашно
1 яйце
200 мл. бира
1 ч.л. сода бикарбонат
олио
сол

Начин на приготвяне

Скаридите се почистват и бланшират за около 6 минути на средна температура. Приготвя се панировката, като яйцето се разбива с бирата и сол на вкус. Добавя се брашното и сместа се разбърква, докато стане с консистенция на гъста каша. Скаридите се овалват в панировката, след което се пържат в загрята мазнина до златист загар.

Салата със скариди и бейби спанак

Необходими продукти

2 с. л. краве масло
450 г сурови скариди, обелени и почистени
1-2 ч. л. чесън на прах
170 г пресен бейби спанак
2 твърдо сварени яйца, нарязани
55 г бекон, запържен и нарязан
30 г настъргано сирене пармезан (по избор)
сол и черен пипер на вкус
За топлия дресинг:
120 мл мазнина, отделила се от пърженето на бекона (или зехтин екстра върджин)
60 мл. ябълков оцет
1 с. л. дижонска горчица
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голям тиган на средно силен огън разтопете кравето масло 
Подсушете скаридите с хартиена кърпа. Задушете скаридите с чесъна на прах в тигана със сгорещената мазнина за 3-5 минути, докато скаридите станат ярко розови и напълно готови. Прехвърлете ги след това в чиния.
Сервирайте спанака в 4 чинии, след това поставете във всяка по половин твърдо сварено яйце, парченца бекон и задушени скариди. Поръсете с настърган пармезан.
В малка тенджера на умерен огън разтопете мазнината от бекон или загрейте зехтина.
Добавете ябълковия оцет и дижонската горчица. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте. Овкусете вкусната салата със скариди с горещия дресинг и сервирайте веднага.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?