Следвайте ни

Освен яйца и козунак: Какво да сложим на великденската трапеза

viber icon

Великден е един от най-светлите християнски празници, който е повод да се съберем със семейството си и най-близките си хора. Традициите за празника са свързани с това да боядисаме яйца и да направим козунак, но ето какво друго трябва да присъства на празничната трапеза.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с подобаващо похапване. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове. Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник. Формата им е различна – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и свинско или заешко.

Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото.

За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и кокетна украса.

Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството.

Красиво ще се получи, ако направите съчетание от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, символизиращи възраждането на природата, пише Edna.bg.

  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?