Следвайте ни

Основни грешки, които допускате при готвенето на месо

viber icon

Прибрали сте се от работа и с желание сте се заели с приготвянето на вечерята. Избрали сте най-хубавото парче пилешко или свинско от магазина, сготвили сте го и сте убедени, че е невероятно вкусно. Когато обаче отхапете първата хапка, ви очаква неприятна изненада. Месото няма вкус, жилаво е, сухо е или пък е пресолено. Ето какви са грешките, които правим при приготвянето на месо, пише edna.bg.

Грешка 1: Прекалено много бързате Важно е, когато започнем да готвим месо, то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене. Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата. 30 минути са минимум, но е за предпочитане по-дълго, ако имате възможност. 

Грешка 2: Неправилен избор и количество на подправки Подправянето обикновено е въпрос на вкус, но основно правило в съвременната хранителна култура е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и черният пипер се слагат задължително накрая. 

Грешка 3: Масло или олио? Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана. 

Грешка 4: Слагате твърде много месо в тигана Не се заблуждавайте, че става по-бързо само защото слагате възможно най-много продукти в тигана. По този начин рискувате резултатът да бъде лош. Основното правило е, че трябва да има достатъчно място в тигана, така че месото да не се смачква и да добие равномерен загар.

Грешка 5: Грешка при избора на техника на готвене Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото. За барбекю и скара се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното. За супи и чорби – предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене. Печене в фурната е подходящо за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.

Коментари (1)

Интелигентен

Интелигентен

04.11.2020 | 22:08

Всичко е относително ...........,за да постигнеш максималното ВКУСНО, -рецепти и препоръки/съвети и напътствия БОЛ. Хиляди.....,колкото готвачи-толкова и ПОЛЕЗНИ съвети.И всеки твърди,ЧЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ.......,-за себе си,за собственият си ВКУС. Моят съвет е:- експериментирайте постоянно с различните рецепти. АКО, В ЕДИН ДАДЕН МОМЕНТ,вкусвайки/хранейки се, ПОПАДНЕТЕ НА ИДЕАЛНОТО(особено вкусно),запомнете го,правете я същата тази рецепта ЧЕСТО,но понякога.......пак......експериментирайте-добавяйте/отнемайте/променяйте по едно до две неща-ОПИТВАЙТЕ. Ще се появи НОВА ВКУСОТИЯ.

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?