Следвайте ни

Оризът подмладява и вталява: Ето как да го приготвим и консумираме

viber icon

Оризът има многобройни ползи за здравето: осигурява бърза енергия, стабилизира нивата на кръвната захар, забавя процеса на стареене и същевременно осигурява съществен източник на витамин B1 в човешкото тяло. Оризът е основна храна в много страни, той е важна зърнена култура, с която се храни повече от половината от населението на Земята.  

Честото консумиране на ориз е изключително полезно, защото той не съдържа вредни мазнини, опасни за хорестерола. Белият ориз например е една от най-широко използваните  храни в света, тъй като може да държи хората здрави и жизнени дори и да го консумираме в много малки количества.

Медицински експерти твърдят, че  е благоприятен за регулация на кръвното налягане, сърдечносъдови заболявания, както и за храносмилането.

Различните видове ориз не се обработват много, така че високото съдържание на хранителна стойност в тях да се запази. Хората избират различни сортове за специфични вкусове, в зависимост от своите кулинарни нужди, а също така и заради наличието и възможностите за здравословни ползи от него.

Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване.

Изследователи от Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.

Оризови кюфтета с пилешко месо

Необходими продукти:

400 г пилешки гърди

150 г бисерен ориз

100 г кашкавал

30 мл зехтин

1 яйце

1 скилидка чесън

1/2 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 червена чушка

1/2 зелена чушка

1 с. л. доматен концентрат

1/4 ч. л. сух естрагон, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Оризът се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се оставя да се охлади. Пилешкото месо се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на тиган от всички страни до златисто. Нарязва се на малки кубчета. Чушките също се нарязват на малки кубчета. Магданозът и пресният лук се нарязват на ситно, а кашкавалът се настъргва. В купа се смесват оризът, чушките, лукът, доматеният концентрат, яйцето, сол, черен пипер, естрагонът, месото, магданозът, смачканият чесън и кашкавалът. Разбъркват се добре, а ако има нужда, се добавя и малко галета. Оформят се кюфтенца, подреждат се в тава върху намазана със зехтин пергаментова хартия и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Ориз с печени чушки на фурна

Необходими продукти:

300 г домати на кубчета (от консерва)

200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)

200 г ориз „Балдо“

350 мл зеленчуков бульон

100 мл бяло вино

50 г зелени маслини (без костилки)

50 г черни маслини (без костилки)

1/2 връзка магданоз

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

2 с. л. зехтин сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

 

 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?