Оризът подмладява и вталява: Ето как да го приготвим и консумираме
- 12:15, 14.03.2021
- 12:24, 14.03.2021
- 24 890
- 0
Оризът има многобройни ползи за здравето: осигурява бърза енергия, стабилизира нивата на кръвната захар, забавя процеса на стареене и същевременно осигурява съществен източник на витамин B1 в човешкото тяло. Оризът е основна храна в много страни, той е важна зърнена култура, с която се храни повече от половината от населението на Земята.
Честото консумиране на ориз е изключително полезно, защото той не съдържа вредни мазнини, опасни за хорестерола. Белият ориз например е една от най-широко използваните храни в света, тъй като може да държи хората здрави и жизнени дори и да го консумираме в много малки количества.
Медицински експерти твърдят, че е благоприятен за регулация на кръвното налягане, сърдечносъдови заболявания, както и за храносмилането.
Различните видове ориз не се обработват много, така че високото съдържание на хранителна стойност в тях да се запази. Хората избират различни сортове за специфични вкусове, в зависимост от своите кулинарни нужди, а също така и заради наличието и възможностите за здравословни ползи от него.
Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване.
Изследователи от Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.
Оризови кюфтета с пилешко месо
Необходими продукти:
400 г пилешки гърди
150 г бисерен ориз
100 г кашкавал
30 мл зехтин
1 яйце
1 скилидка чесън
1/2 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
1 с. л. доматен концентрат
1/4 ч. л. сух естрагон, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се оставя да се охлади. Пилешкото месо се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на тиган от всички страни до златисто. Нарязва се на малки кубчета. Чушките също се нарязват на малки кубчета. Магданозът и пресният лук се нарязват на ситно, а кашкавалът се настъргва. В купа се смесват оризът, чушките, лукът, доматеният концентрат, яйцето, сол, черен пипер, естрагонът, месото, магданозът, смачканият чесън и кашкавалът. Разбъркват се добре, а ако има нужда, се добавя и малко галета. Оформят се кюфтенца, подреждат се в тава върху намазана със зехтин пергаментова хартия и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Ориз с печени чушки на фурна
Необходими продукти:
300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни