Следвайте ни

Охлювите - емблемата на френската кухня

viber icon

Фермерът Рангел Кисов разкрива как да приготвим деликатеса



Рангел Кисов има интересен и доста необичаен за България бизнес. Фермерът от пазарджишкото село Главиница отглежда охлюви - емблемата на френската кухня. Този уникален деликатес е не само вкусен, но и изключително полезен. Хранителните свойства на месцето са забележителни - то е богато на белтъчини и желязо, има завидно количество витамин 12, съдържа и омега-3 мастни киселини, а едновременно с това е бедно на мазнини. Тоест, ако страдате от повишен холестерол и затлъстяване, то е идеално за вас.Най-големият охлюв, отгледан във фермата, тежи 35 грама, разказва Рангел Кисов. Животинките консумират прясна растителност - салата, маруля, зеле. Това обаче не може да е единствената им храна, понеже нарастват доста по-бавно, затова им се дава и суха. Тя е под формата на брашно, като се произвежда по специални балансирани формули, обяснява Рангел Кисов.



През 2009 г. той основава ферма за развъждане и отглеждане на охлюви от вида Helix Aspersa Maxima по френска технология. В естествени условия този вид вирее единствено в Северна Африка. Месото му е със страхотни качества и е високо ценено в реномираната европейска кухня. Рангел стартира бизнеса на площ от 1 дка с 300 хиляди малки охлювчета. Днес фермата се простира на цели 8 декара.

Вкусотия с охлюви

Фермерът Рангел Кисов дава и рецепта как да приготвите вкусно блюдо от охлюви, ако обичате експерименти в кухнята.

Ароматни панирани охлюви

Продукти: 1 кг охлюви с черупките, 2 бр. жълтъци, брашно, черен пипер, сол, магданоз, оцет, 1 ч.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 глава лук, щипка мащерка, растително масло за пържене



Начин на приготвяне:

Охлювите се измиват и се заливат със студена вода, в която се добавят сол, оцет и малко брашно. След като престоят 2 часа, се измиват добре и се потапят в гореща вода за 5-6 минути. Отцеждат се, охлаждат се и охлювите се изваждат от черупките с клечка за зъби. Отстранява се черният им връх. Заливат се с вода и вино, така че течността да ги покрие. Прибавят се лукът, морковите, магданозът, мащерката и солта. Варят се на умерен огън 3 часа. Оставят се да изстинат в бульона си. От брашно, 1 ч.ч. студен бульон от охлювите, жълтъците, предварително разбити на пяна, сол и черен пипер се прави сос, в който се потапят охлювите и след това се пържат в силно сгорещено растително масло до златисто оцветяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?