Следвайте ни

Никога не приготвяйте яйцата така - твърде опасно е

viber icon

Яйцата са една от най-популярните храни в цял свят. Те се консумират на закуска, обед и вечеря. Освен това вариантите за приготвянето им са безброй. Оказва се обаче, че не всеки начин е безопасен.

Оказва се, че при един от вариантите има скрита опасност, за която малцина знаят. Експерти по хранене посочиха популярен начин за готвенето им, който обаче се оказва опасен за здравето ни, обяснява zdrave.to. 

Последните проучвания показват, че яйцата, които се варят повече от десет минути, съдържат токсични вещества.

Според учените, ясен признак за такова преварено яйце е зеленикаво покритие върху жълтъка. Именно то показва наличието на потенциално токсични съединения, получени в резултат на твърде дълго готвене.

Факт е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина.

Сярата, съдържаща се в белтъка на яйцето, когато се комбинира с водорода, образува газ. Когато попадне в жълтъка, този газ се сблъсква с желязо, което води до образуването на железен сулфид - вещество, което носи потенциална опасност за човешкото тяло, включително мъжката потентност. 

 Кoлкoтo пo-дългo e вaрeнo яйцeтo, тoлкoвa пoвeчe oт него се образува. Именно сулфидитe придaвaт нa жълтъкa зeлeникaв цвят.

Освен това по-рано американските учени откриха пък, че честата употреба на яйца увеличава риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и увеличава риска от преждевременна смърт.

Коментари (1)

Били

08.02.2020 | 16:11

Много храни напоследък се оказват вредни и то според " група американски учени" Забранете си първо вашите бургери .

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?