Никога не гответе лука, ако изглежда така

Ако лукът е започнал да гние, задължително го изхвърлете.

Специалистите отбелязват, че гнилите участъци върху лука показват наличието на афлатоксин в него, вещество, което се проявява под формата на черни белези по люспите. Освен всичко друго, това увеличава вероятността от развитие на рак на черния дроб. 

Няколко вида афлатоксини се срещат в природата, но четири от тях - B1, B2, G1 и G2 - са особено опасни, тъй като се срещат във всички основни хранителни култури. Най-често срещаният източник на излагане на хора на афлатоксини са замърсените (замърсени) ядки и зърна, както и продуктите и преработката им.

Учените подчертават, че афлатоксините са мощни канцерогени, които могат да засегнат всички органи, особено черния дроб и бъбреците. Те също водят до рак на черния дроб и са свързани с други видове онкология.

Отбелязва се, че канцерогенният потенциал на афлатоксините значително нараства на фона на хепатит В. Освен това афлатоксините имат имуносупресивен ефект, което може да намали способността на организма да се съпротивлява на инфекции (например ХИВ, туберкулоза и др.), пише zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
???

???

19.04.2020 | 08:19

Ако изглежда така го изхвърлете ? Че на този на снимката какво му има ?

Отговори
8 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?