1553

Невероятна закуска: Добруджански милинки РЕЦЕПТА

Рецептата за Добруджански милинки е стара, оригинална и съхранена през вековете. Днес ги приготвяме с продукти от магазина, а бабите ни ги замесвали с домашно сирене, яйца и мас, поради което има разлика във вкуса на съвременните Добруджански милинки и на тези, които помним от детството си, макар да е рецептата една и съща.

 

Необходими продукти:

  • килограм брашно, което следва да бяло, както е в оригиналната рецепта, приготвяна от дедите,
  • 4 яйца, които е важно да извадите по-рано от хладилника, за да не са студени,
  • 400 мл. прясно мляко, леко топличко или марно, както казват старите хора на диалект,
  • кубче мая,
  • 2 с.л. оцет,
  • 8 с.л. олио,
  • щипка сол.

За заливката:

  • около 100 гр. краве масло,
  • 1/3 от кофичка кисело мляко, като е от ключово значение за вкуса то да е с висока масленост и да е качествен продукт, а не имитиращ, като най-добре е да сте го подквасили в дома си,
  • 2 жълтъка,
  • 2 ч.л. галета или брашно,
  • половин килограм сирене, за което важи онова, което казахме за киселото мляко – добър продукт с високо качество или домашен ви е нужен, за да са вкусни милинките.

 

Начин на приготвяне:

За да приготвите автентични Добруджански милинки, важно е не само да използвате качествени продукти, но и да следвате стриктно съветите на възрастните хора, приготвяли автентичните милинки.

Първо е важно маята да втаса, което е лесна задача – просто я добавете към 100 мл. от топлото прясно мляко и я оставете за 10-тина минутки. Замесва се тестото, за което ще използвате яйцата, като отделите един от техните жълтъци, който ще ви трябва за намазване на милинките по-късно, маята, олиото, оцета, брашното, което е добре да е пресято – тоест всички съставки за тестото като брашното се добавя на части, за да се следи консистенцията и при нужда да се сложи по-малко или повече от него.

Следващата стъпка изисква замесеното тестото да се остави да втаса. Намаслява се тавичка или купа, в която се поставя и се увива със стреч, за да му е по-топличко.

Когато тестото увеличи обема си 2 пъти, то е втасало и е готово за оформяне на милинките. Направете цялото тесто на малки топчета, разточете всяко едно от тях, намаслете го и сложете от натрошеното сирене в средата му, след което го съберете отново на топче. Наредете топчетата в тавичка едно до друго, отново увийте със стреч и оставете да втаса повторно.

Последната стъпка е намазване на милинките, преди да пъхнете тавичката във фурната, с продуктите от рецептата, предназначени за заливката плюс жълтъка, който отделихте, като ги разбъркате до получаване на еднородна смес, пише actualno.com. Милинките се пекат на около 180 градуса в продължение на около половин час и сте готови да зарадвате небцето си и всички около масата с превъзходни, ароматни и вкусни Добруджански милинки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?