Неустоими кюфтенца по гръцки: Как да си приготвим кефтедакя РЕЦЕПТА
- 11:30, 12.01.2025
- 11:39, 12.01.2025
- 14 483
- 0
Те са изумително вкусни, приготвят се лесно и са перфектният начин в снежен, зимен ден да си спомним за лятото с класическа гръцка рецепта.
Необходими продукти:
500 г кайма (агнешка, телешка или смес)
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, пресовани
1 яйце
1/4 чаша прясно мляко
2 филии стар хляб, накиснат и изстискан
2 с.л. нарязан пресен магданоз
1 с.л. нарязан пресен джоджен (или 1 ч.л. сушен)
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
Брашно за овалване
Зехтин или растително масло за пържене
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете каймата, лука, чесъна, яйцето и млякото. Добавете изстискания хляб, магданоза, джоджена, кимиона и канелата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Омесете добре, докато сместа стане хомогенна.
Вземайте малки количества от сместа и оформяйте кюфтенца с размер на орех. Оваляйте всяко кюфтенце в брашно, за да получите леко хрупкава коричка при пърженето.
Загрейте зехтина или растителното масло в дълбок тиган на средно силен огън. Пържете кюфтенцата до златистокафяво от всички страни, около 5-7 минути. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервирайте кефтедакята топли, с гарнитура от свежа салата, питка и дзадзики.