Нежна и ефирна: Най-леката и вкусна торта с кисело мляко и мед РЕЦЕПТА
- 10:40, 16.10.2024
- 11:23, 16.10.2024
- 3752
- 0
Лесно за приготвяне и със съставки, намиращи се във всеки дом, винаги е идеално решение, когато ни се прииска нещо сладко
Тортата е един от десертите с най-разнообразни комбинации и най-вкусни резултати в света на десертите. Прочетете по-долу, за да откриете уникалната рецепта на този десерт.
Необходими съставки:
Мед 250 гр
Брашно 200 гр
Кисело мляко 110 гр
Масло 65 гр
Нишесте 50 гр
Яйца 2
Сода бикарбонат 16 гр
Кората на лимон
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете меда в малка тенджера и я сложете на бавен огън. След като се разтопи се сваля от котлона и се добавят маслото и киселото мляко. С помощта на кухненска тел разбъркайте сместа до обединяване на съставките.
След това отделете жълтъка от белтъка в две малки купички, първо добавете жълтъците към горната смес и разбъркайте сместа отново. Прехвърлете оформената смес в по-голяма купа, за да продължите с останалите стъпки от рецептата.
Добавете брашното бавно, за да имате възможност да смесите добре съставките. Добавете нишестето и содата. Уверете се, че в готовото тесто няма останали неразтворени зрънца брашно или нишесте.
В друга купа изсипете белтъците и ги разбийте, докато обемът се удвои и се образува бухнала неподвижна маса. Към тестото добавете разбитите белтъци и разбъркайте с кухненска тел до гладкост на тестото. Тук можете да добавите и лимонова кора, ако искате да придадете по-свеж вкус на тортата.
Изсипете малко разтопено масло или олио в тава и намажете цялата повърхност. След това поръсете с малко брашно, за да не залепне сладкиша. Прехвърлете тестото в тавата и я поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.
Когато придобие светло златист цвят, извадете от фурната и оставете да изстине. След това с помощта на нож се отделя от стените на тавата и се слага в голяма чиния. С цедка поръсете отгоре с малко пудра захар и по желание можете да сервирате топло.
Добър апетит!