3906

Неделна закуска: Вит тутманик по домашна РЕЦЕПТА

Почивните дни ни предоставят чудесна възможност да приготвим нещо наистина вкусно и ароматно, с което да зарадваме семейството си.

 

Необходими продукти:

За тестото

  • брашно - 700 г
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • белтъци - 1 бр.
  • За плънката
  • краве масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 400 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • мас - 50 г
  • За намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.

 

Начин на приготвяне:

Продуктите не са малко, но пък ви уверяваме, че крайният резултат си струва и ще оправдае всяко вложено усилие от ваша страна.

Пригответе си дълбока купа, в която да налеете затоплената вода, киселото мляко, олиото, белтъка, солта, захарта, маята и бакпулвера. Всички продукти трябва да се превърнат в хомогенна смес, а следващата стъпка е добавянето на предварително пресятото брашно.

Замесете меко тесто и след това го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва за час – час и малко на топло място.

Втасалото тесто разделете на топки. Всяка от които разточвайте на кръгла кора. Мажете с разбито яйце, олио и разтопено масло. На финала поръсвайте с натрошено сирене и едва след това завивайте на руло, пише actualno.com.

Намажете тутманика със смес от жълтък и прясно мляко и го оставете да втаса повторно. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се образува златиста коричка.

Така се приготвя витият селски тутманик, който помним от детството си. Задължително опитайте да го приготвите, няма такава вкусотия.

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?