4232

Неделна закуска! Точеница с топено сирене РЕЦЕПТА

Насладете се на неустоимия вкус и аромат

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

прясно мляко - 300 мл
яйца - 2 бр.
олио - 3 с.л.
кисело мляко - 1/3 ч.ч.
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
масло - 30 г
мая - 1 кубче (42 г)
брашно - 700 г София Мел класик
топено сирене - 300 г
масло - 50 г
сусам - 1 с.л.
олио - 3 с.л.

 



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на витата питка.

Измесвам с брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко, и го намазваме с олио.

Оставям 20-30 минути в покрита купа да втаса, пише gotvach.bg.

Разделям на две, като всяка една топка се разточва на тънка кора с дебелина 0.5 см, поръсва се с предварително нарязано на малки кубчета топено сирене и се намазва с разтопено масло.

Кората се навива, а двата ѝ края се усукват в различни посоки. Всяка една усуканата кора се навива около другата.

Вече подредената точеница се оставя да втаса 15-20 минути на стайна температура, намазва се с жълтък и се поръсва със сусам.

Печем усуканата питка в предварително загрята фурна на 200°C за около 35-40 минути до златист цвят.

След изваждане от фурната точеницата се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?