1939

Неделна закуска: Най-вкусните пирожки от детството

Със своята традиционната продълговата форма, с приятен загар отвън и пухкава текстура с пълнеж отвътре, пухкавите домашни пирожки са нещо, от което не бива да лишавате децата и близките си.

Продукти:

• мляко - 300 г

• мая - 11 г суха

• сол - 1/2 ч.л.

• захар - 1 ч.л.

• брашно 3 ч.ч.

• олио - 50 мл


Начин на приготвяне:


Загрейте млякото до 40°C. Добавете мая, сол, захар и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана за 20 минути.

След което изсипете олиото и добавете цялото останало брашно.

Тестото трябва да е твърдо, но не стегнато, пише edna.bg. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.

Покрийте тестото със стреч фолио и оставете настрани за 40 минути. Премесете още веднъж тестото и отново покрийте за 40 минути.

След това разточете тестото на кръговете, напълнете с пълнеж, закрепете краищата.

Пирожките могат да бъдат пържени или печени във фурната. Ако изберете втория вариант, оставете ги за 20 минути, след това намажете с яйчен жълтък и печете 30 минути при 180°C.


Плънки за ретро пирожки

Плънката трябва да се добави към тестото задължително студена. Плънката е еднаква както за пържени, така и за печени пирожки. Има сладки (с пресни плодове, шоколадов пълнеж, сладка и конфитюри, ванилов крем) и солени пирожки (картофи, месо, риба, пиле, ориз, яйца и др.)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?