46

Неделна закуска: Чудни палачинки РЕЦЕПТА

Неделя е ден за пълна почивка. Никакво чистене и подреждане, само наспиване, наяждане и приятни емоции, за да съберем сили за предстоящите работни дни.

Със ставането по-късно и излежаването в леглото, първото хранене за деня от закуска се превръща в ранен обяд, или както е думата на английски, наложила се като термин – brunch, хибрид между breakfast (закуска) и lunch (обяд).

Затова и съботно-неделните закуски са по-обилни, щедри и засищащи, като палачинки с любимото сладко на баба или течен шоколад, пържени филийки, бухтички със сирене, мед като гарнитура на всичко и големи чаши кафе и мляко или прясно изцеден плодов сок.

 

Необходими продукти:

2 яйца
500 мл. мляко
180 грама брашно
2 супени лъжици разтопено масло
1 чаена лъжичка пудра захар
1/2 чаена лъжичка сол
1/3 чаена лъжичка екстракт от ванилия

 

Начин на приготвяне:

Разбъркайте всички продукти в голяма купа. Ако имате ръчен блендер, можете да разбъркате тестото с него – така то ще стане възможно най-гладко, без бучки брашно. Ако ли не, разбивайте с бъркалка или вилица докато се получи хомогенна смес.

Загрейте тиган за палачинки на средна температура.
Палачинките се готвят възможно най-тънки, затова бързо изгарят на по-висока температура. Нагласете температурата спрямо вашите котлони.

Ето и няколко съвета:

* Намазнявайте тигана преди да опечете всяка една палачинка (за предпочитане с масълце)
* Когато изсипвате тестото в тигана: дръжте тигана с една ръка, а в другата купата с тестото. Докато изсипвате тестото в центъра на тигана, го наклонете бързо във всички посоки, за да разпределите тестото равномерно по цялото дъно. След първите две-три палачинки ще свикнете с техниката и с количеството тесто, което е необходимо за една палачинка, съветват от edna.bg.

* Винаги покривайте вече опечените палачинки, докато приготвяте останалите.
* Колкото по-течно е тестото за палачинките – толкова по-вкусни са те. 

* Разбира се, вие можете да съобразите рецептата с вашия вкус, ако искате да хапвате по-тестени палачинки, добавете още брашно.
* Не забравяйте да овкусите тестото – сол и захар са задължителни подправки за палачинково тесто. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?