4020

Не можете да й устоите: Празнична ангелска кокосова торта

Ако сте любители на кокоса, ще приготвяте тази торта отново и отново. Тя е едновременно силно ароматна и лесна, като от печенето на блатовете до сглобяването ѝ ще са ви необходими приблизително 60 минути.

Тортата е с мека и лека основа заради кокосовите стърготини, които присъстват в тестото. Глазурата се прави от крема сирене, като неговият ненатрапчив вкус си подхожда идеално със сладостта на блатовете. Това я прави не много сладка и подходяща за онези ваши гости, които не си падат по тежките десерти.

Повечето кокосови торти са такива само по име, дължащо се единствено на поръсения отгоре кокос. Различното в тази рецепта е, че той участва под различни форми - като масло, като екстракт и като мляко. Стърготини, разбира се, също не липсват.

Приготвянето на сместа и глазурата е като детска игра и отнема много малко време, така че няма да се затрудните в нито една стъпка.

Няколко полезни съвета

Ако не разполагате с кокосово масло, може да го замените с растителна мазнина или краве масло, но така ще отнемете нотки от характерния ѝ вкус. Кокосовото мляко е възможно също да бъде заменено с краве. Обикновеното брашно е заменимо със самонабухващо, но текстурата на тортата ще стане по-плътна.

Тортата е най-вкусна, когато я хапнете в деня, в който сте я приготвили. Остатъкът съхранявайте увит във фолио за свежо съхранение в хладилника до три дни.

След като е престояла на студено, за да стегне, оставете тортата за известно време на стайна температура преди да я поднесете.

А сега да видим как да си приготвите тази зашеметяваща кокосова торта стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

3 големи яйца на стайна температура
Олио за намазване
3/4 ч.ч. нерафинирано кокосово масло
1 1/3 ч.ч. захар
1/2 чаена лъжичка екстракт от кокос
1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
3/4 чаша пълномаслено кокосово мляко (добре разклатено)
2 1/2 чаени лъжички бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сол
2 чаши брашно
1 чаша подсладен настърган кокос

За глазурата:

12 супени лъжици краве масло
170 г крема сирене
3 1/2 ч.ч. пудра захар
2 супени лъжици пълномаслено кокосово мляко (добре разклатено)
1/4 чаена лъжичка екстракт от кокос
1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/4 чаена лъжичка сол
Около 2 чаши подсладен настърган кокос

Начин на приготвяне:

Сложете маслото и крема сиренето в купа и го оставете да престоят на стайна температура, докато омекнат.
Намажете 2 кръгли форми за торта с олио. Постелете дъното на всяка с хартия за печене.
Наместете решетка на средното ниво и загрейте фурната до 180 градуса.
Ако кокосовото масло е твърдо, загрейте го, за да се разтопи. За да приготвите блатовете, поставете го заедно със захарта, екстракта от кокос и екстракта от ванилия в голяма купа и разбийте, докато се смесят добре.
Добавете яйцата едно по едно, като разбивате с миксера след всяко, докато сместа стане гладка.
След което сложете кокосовото мляко и отново разбийте.
Добавете бакпулвера и сол и разбъркайте. Пресейте брашното върху сместа. Добавете подсладения настърган кокос и внимателно разбъркайте с шпатула.
Разделете тестото между двете тави и ги сложете във фурната едната отдолу, а другата върху решетката. Печете за 10 минути, след което разменете тавите и допечете за още 10-13 минути.
Оставете блатовете да се охладят в тавите за около 10 минути. Обърнете тортите върху решетка и отстранете пергаментовата хартия. Оставете да изстинат до стайна температура, около 30 минути. Междувременно направете глазурата.
Разбийте маслото и крема сиренето с миксер на ниска до средно ниска скорост, докато се смесят напълно. Добавете пудрата захар чаша по чаша и разбийте, докато се смеси и стане гладка.
Сложете кокосовото мляко, екстракта от кокос, екстракта от ванилия и солта. Разбивайте с миксера на ниска скорост, само докато се смесят, около 15 секунди. Не прекалявайте.
С помощта на назъбен нож внимателно отрежете изпъкналите върхове на блатовете, ако са се надигнали.
Поставете малко от глазура в центъра на чиния за сервиране или поставка за торта и сложете единия блат.
Отгоре намажете със слой глазура и го разпределете равномерно. Сложете втория блат.
Намажете горната част и страните на тортата с останалата глазура.
Поръсете с настъргания кокос горната част и страните на тортата, като ги притиснете внимателно в глазурата, за да полепнат по нея.
Приберете я за час в хладилника, за да стегне, след което я извадете, нарежете я на еднакви парчета и поднесете на гостите си.


 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?