4232

Най-здравословната храна! Овесените ядки стават за закуска, обяд и вечеря

Те са невероятно питателни, помагат да се намалят нивата на лошия холестерол и кръвната захар

Овесените ядки са едни от най-полезните. Те са изключително гъвкав вид храна, който лесно може да стане част от всяко хранене на деня - закуска, обяд и вечеря

Диетолозите ги считат за едни от най-здравословните храни в света. Те са безглутенови, съдържат в себе си всички основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае - фибри, магнезий, мед, желязо.  Известно е, че храненето с овес за закуска помага ​за загуба на тегло поради високото съдържание на фибри и способността да увеличават чувството на ситост. Затова приготвянето им се използва и в диети за намаляване на килограмите. 

Също така овесените ядки са невероятно питателни, тъй като съдържат много витамини и минерали. Те са чудесен източник на вид разтворими фибри, наречени бетаглюкан, могат да намалят нивата на лошия холестерол в организма и помагат за регулирането на нивата на кръвната захар.

Може да​ се използват във всякакви рецепти 

Благодатна съставка могат да бъдат в кухнята, като влизат в рецептите за палачинки, хлябове, закуски, за панировка, че даже и за супа. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Имат високо съдържание на фибри и протеини в сравнение с други зърнени култури.

Все по-често хората се връщат към хранителни продукти, които са били широко разпространени в древността. Някои стари култури са имали огромно значение при изхранването на населението и с неоценим принос за човечеството, но по-късно незаслужено са пренебрегвани и почти забравени. Днес овесът, от които се приготвят овесените ядки, отново разкрива огромния си капацитет и намира място на трапезата. Овесените ядки са сърцевината на овесеното зърно, а овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици се съдържа по-голямата част от фибрите на зърното и именно високото съдържание на фибри в триците прави консумацията им невъзможна за много хора, защото дразнят стомаха и червата. 

Днес овесените ядки се продават като готов за консумация продукт. Те често са и част от съдържанието на т.нар. мюсли, с което бързо и лесно можеш да приготвиш сутрин закуска.

Видове овесени ядки 

Два са видовете овесени ядки според начин на обработката им: фини и едри. Едрите са по-предпочитаните, тъй като начинът, по който се обработват, осигурява запазването на максимално количество полезни вещества в състава им.

Фините овесени ядки са подходящи за хората с по-чувствителен стомах, тъй като голямото количество фибри в едрите е по-дразнещо.

Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки е чрез накисване или кипване. Може да бъдат залети и с вряла вода: като мюсли със сушени плодове и ядки на каша със зеленчуци и сирена. Овесените ядки може и да се пекат - в тесто за диетични кейкове, в тесто на хлебни изделия.

Няколко съвета за любителите на тази храна:

Преди накисване ядките трябва да се измият, за да се премахнат остатъци от трици или примеси при обработката им.

Най-добрият начин да се запазят всички хранителни вещества е те да се подготвят за консумация чрез накисване и консумацията им с прясно мляко.

За да е по-здравословна и по-обемна порцията овесени ядки, е добре да се добавят 1-2 лъжици пресовани ядки.

Класическият начин на готвене на овесени ядки е на каша. Тя е много здравословна. Друга вкусна и популярна рецепта е приготвянето на палачинки с овесени ядки. 

И не на последно място - овесените ядки са полезни за здравето отвътре, но и за кожата отвън. Неслучайно се използват в различни рецепти за маски за лице, които видимо подобряват външния вид и текстура на кожата. Овесът има редица козметични ползи благодарение на хранителните вещества в състава си.

 

Рецепти:

Кюфтенца от овесени ядки

Необходими продукти:
овесени ядки - 1 пакет от 400 г
кашкавал - 150 г
лук - 1 глава
орехи
хляб - 1 филия
сол - на вкус
черен пипер
чубрица
брашно за овалване
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Овесените ядки се заливат с 300 мл вряла вода. Изчакват се 5 минути да набъбнат. Прибавят се настърганият лук,
счуканите орехи и настърганият кашкавал. Добавят се 2-3 щипки сол, черен пипер, чубрица и натопеният във вода и изстискан хляб. Всичко се омесва добре.

Оформят се кюфтетата и се овалватв брашно. Пържат се в силно сгорещено олио (в повечко олио).

 

Бисквити с овесени ядки


Необходими продукти:

1 ч.ч. (150 г) овесени ядки

2 средни банана
15-20 г стафиди
или ситно нарязани
ядки
мед

Начин на приготвяне:

Изсипвате овесените ядки в голяма купа. Нарязвате бананите и ги добавяте към овеса, заедно със стафидите или ситно нарязани сурови ядки. Добавяте и 1-2 ч.л. мед (на вкус).
Всичко се намачка и обърква, докато сместа заприлича на своеобразно тесто. След това, с помощта на голяма лъжица, се оформят сладките, като ги нареждате в тава, върху хартия за печене.
Пекат се на 180-200 градуса за 10-15 мин. или докато стегнат.

 

Сладкиш с овесени ядки

Необходими продукти:

2 ч.ч. овесени ядки
1 ябълка
3 яйца
50 г масло
100 г орехи
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. скир
мед
1 ванилия
2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

За приготвянето на сладкиша ще са ви нужни около 40 минути. Първо обелете ябълката и я нарежете на кубчета, отделете 1/3 от нея. Останалото сложете в купа, добавете овесените ядки, скира, яйцата, маслото, меда, ванилията,
бакпулвера и канелата. Сместа се смила в блендер.

Добавят се останалите ябълки и натрошените орехи.

Сместа се изсипва във форма или тава, покрита с хартия за печене. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

 

Салата с овесени ядки, домати и царевица

 

Необходими продукти:

200 г овесени ядки
връзка магданоз
връзка зелен лук
1 домат
80 г царевица
оцет, сол - на вкус
1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Доматът, лукът и маг данозът се почистват и нарязват. След това се смесват в купа заедно с овесените ядки.
Добавят се царевицата, зехтинът, оцетът и солта. Разбърква се и се сервира.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?