Следвайте ни

Най-вкусното мезе за вино: Въздушни топчици с кашкавал РЕЦЕПТА

viber icon

Да ви запознаем с т.нар. „гужери“ (фр. gougères) – пикантни кифлички, приготвени с яйчен крем и ароматизирано сирене или кашкавал. Те са изключително вкусно и като „мезе“ за вино, и като закуска, а тяхното приготвяне никак не е сложно! Първо – подготвя се фурната като се загрява до 220 С, а тавичката се застила с хартия за печене.

Второ, загряват се 125 мл вода в тенджера, в която се разтварят 40 гр. масло, нарязано на кубчета и се добавят 1/4 ч.л. сол и 1 щипка черен пипер.

Трето, след завиране на сместа в нея се изсипват 70 гр брашно и тя се разбърква енергично до нейното пълно хомогенизиране, след което се остава да изстине настрана от огъня.

Четвърто, към охладената смес се добавят последователно две яйца и следва бързо разбъркване с миксер, така че образувалите се бучки да се разбият и тестото да стане хомогенно.

Пето, добавят се 75 г настърган кашкавал или твърдо сирене (Грюер, сирене „чедър“, „Конте“, „Ементал“) и тестото отново се разбърква.

Шесто, чрез шприч, пош или просто с лъжица, от тестото се оформят малки топчици.

Седмо, топчиците се поръсват с 25 г. настърган кашкавал или твърдо сирене (към които може да се добави и една връзка нарязан на ситно пресен лук).

Осмо, така подготвените топчици се поставят в тавата и тя се пъха във фурвата, където престоява 10 минути.

Девето, намалява се температурата на фурната до 190 С и печенето продължава още 25 минути, докато топчиците придобият златисто-кафяв цвят.

Десето и последно, на 20-та минута от печенето топчиците се пробождат с остър нож, за да излезе парата – така „гужерите“ добиват желаната хрупкавост. Сега може да бъдат заляти и с различни видове сосове! Консумират се преди да са изстинали, пише skafeto.com.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?