4232

Най-вкусната пролетна боб яхния за обяд РЕЦЕПТА

Насладете се!

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

боб - 400 г
олио - 3 с.л.
пресен лук - 2 глави
чесън - 2 скилидки
моркови - 1 бр.
целина - 1/4 глава
чушки - 1 бр.
люти чушки - 1 бр.
сол
джоджен - пресен
копър - пресен
мащерка - прясна
калоферче - прясно
чубрица
ЗА ЗАПРЪЖКАТА
олио - 4 с.л.
брашно - 2 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
домати - 1 ч.ч. настъргани

 



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Бобът се накисва в вода за една нощ или няколко часа.

Водата се сменя с нова и тенджерата се слага на котлона. След като заври, водата отново се излива, бобът се прехвърля в тенджера под налягане.

Към него се прибавят нарязаните глава млад лук с част от перата, морков, целина и чушка.

В тенджерата се налива вода, налива се малко олио и се прибавя една цяла люта чушка.

Тенджерата се затваря херметически и се слага на котлона. Бобът се вари 20 минути, след като от клапана започне да излиза пара.

След това тенджерата се отваря (след като всичката пара е изпусната) и боб яхнията се овкусява със сол и нарязани на дребно пресни подправки.

В дълбок тиган се запържват нарязаните пилешки наденички. След като се изпържат, се изсипват в боба, а в същата мазнина се запържват две супени лъжици брашно и една червен пипер.

Прибавят се настърганите домати и след кратко разбъркване в запръжката се сипва един черпак боб. Разбърква се и отново се слага малко боб. Когато се напълни тиганът, всичко се прехвърля в тенджерата. Бобът с наденица е готов.

Пригответе си песен лук и чесън, няколко филии хляб и започвайте с боб яхния с пилешки наденички и песни подправки.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?