Следвайте ни

Най-любимият обяд: Вкусни спагети за малки и големи РЕЦЕПТИ

viber icon

За да сготвите вкусни спагети, има две важни условия – да приготвите вкусен сос и да ги сварите правилно. Много важно е да не ги преварите . Затова ви трябва голяма тенджера, която да събере достатъчно вода – за 100 гр спагети ви трябва около литър вода. Така може сами да сметнете колко да я напълните.

Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата

Как да сложим спагетите във врящата вода? Хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с дългата вилица с два зъба. Докато ги варите, не намалявайте котлона. Варят се без капак, за да не изкипи водата.

Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона. Добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир и отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към него.

Спагети със сос песто и пармезан

Продукти:
400 г спагети
За пестото:
листата на 2 връзки босилек
3 супени лъжици кедрови ядки
половин чаша зехтин
половин чаша настърган пармезан
сол, черен пипер

Приготвяне:
Сложете всички съставки за соса в блендер и го включете, докато се получи гладка и хомогенна смес. Сварете спагетите според указанията на опаковката.
Сложете соса в дълбок тиган, добавете маслото и сварените отцедени спагети. Бъркайте добре минута-две и сервирайте. Когато готвите соса заедно със спагетите, той се разпределя равномерно и става много по-вкусно. По желание добавете малко настърган пармезан.

Спагети със сметана и сьомга

Продукти:
1 пакет спагети, от тънките, може и оризови
200 г сурова сьомга
200 мл сметана
10-тина касперси или 1/2 китка копър
черен пипер и сол на вкус
1-2 суп. лъж. зехтин

Приготвяне: 
Сварете спагетите.
Магията на тази уникална рецепта е в соса. Нарежете сьомгата на малки парченца. Загрейте зехтина и поставете сьомгата, запържете леко и добавете сметаната. Бъркайте и оставете на слаб огън 10-тина минути. Добавете копъра и черния пипер и свалете от огъня.
Оформете порциите като разпределите спагетите и соса върху тях.

Класически спагети болонезе

Продукти за 4 порции:
1 пакет спагети
500 г кайма
500 мл доматен сок или 3-4 лъжици доматено пюре, разтворено във вода
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1-2 щипки канела
2-3 щипки черен пипер
5-6

Приготвяне:
За соса:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещеното олио, докато лукът придобие лек златист цвят. Добавя се каймата, (на ситно) Сместа се бърка често и се пържи, докато каймата се запържи много добре, водата от нея почти се изпари и придобие тъмно кафяв цвят. Добавя се доматеният сок и се изчаква да заври. Добавят се черният пипер и канелата и се вари приблизително 10 минути след това. Сваля се от огъня.
Приготвяне на спагетите:
Взима се тенджера с подходяща големина, пълни се около 2/3 от нея с вода, слага се малко олио и 1-2 щипки сол и се оставя водата да заври. Добавят се спагетите и се варят около 15-20 минути, според силата на котлона. След като са готови се свалят от огъня и се изцеждат от водата. Смесват се с приготвения сос и се разбъркват добре.
Сервиране: Взимат се 4 чинии и на дъното на всяка от тях се настъргва сирене или кашкавал. Върху него се сервират спагетите и върху тях отново се настъргва сирене или кашкавал. Консумират се топли.

Спагети по сицилиански

Продукти:
1 пакет спагети
4 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън
няколко филенца аншоа, нарязани
1 щипка галета
1 чаша пресен магданоз, нарязан
Черен пипер на вкус
4 супени лъжици настърган пармезан

Приготвяне:
Сварете спагетите в подсолена вода. След като станат готови, отцедете водата.
През това време в тиган запържете чесъна и аншоата за около 2 минути в сгорещения зехтин. Разбърквайте непрекъснато.
Смесете галетата, магданоза и пипера. Разбъркайте ги и ги добавете в тигана. Разбъркайте накрая и спагетите в тигана. Сервирайте и поръсете с пармезан.

Спагети със скариди

Продукти:
8 големи домата
2 големи глави лук
една глава стрит стар чесън
сол и черен пипер на вкус
50 мл вино
1 опаковка спагети или друга паста
малко зехтин за задушаването на лука
500 г почистени скариди

Приготвяне:
Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Нарежете лука (на ситно) и го сложете да се задуши, след което към него добавете и доматите, а най -накрая чесъна и виното. Сосът се приготвя много лесно и бързо. Остава да приготвите и скаридите. По-вкусно става, ако предварително сте ги направили на скара, грил или тефлонов тиган.
Разбира се, може да ги сготвите заедно с доматите, без да ги приготвяте на тиган. Както стана ясно, към основния сос добавяте и скаридите. След като се сготви сложете спагетите да се сварят. Ще им трябват само няколко минути. Щом са готови ги прецедете и ги сложете в соса.
Много домакини първо слагат спагетите или пастата в чиния и след това заливат със сос. Този вариант, който ви предлагаме е по-вкусен. Сложете ги в соса и на топъл котлон ги бъркайте минута-две. След това сервирайте. Тази рецепта може да я пробвате и с друг вид паста.

Снимки iStock и Sxc.hu

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

доста неточности

доста неточности

21.02.2021 | 14:37

"Добавят се спагетите и се варят около 15-20 минути, според силата на котлона. " Ако ги варите 20 мин. тия спагети ще станат на лепило...Не само копи/ пейст, а и малко преглед на копираното, все пак по-горе сте отбелязали, че трябва да са алангле "в средата да има малко кръгче недоварена паста ". По-горе написано солта 1с.л. на 1 л, а по-долу- 1 щипка?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай