4232

Наслада за сетивата! Най-вкусната традиционна българска мусака РЕЦЕПТА

Необходими Продукти:

основни продукти за мусаката
кайма - 500 - 700 г
картофи - 1.5 кг
лук - 100 г
моркови - 50 г
червени чушки - 70 г
домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
магданоз - пресен 4 - 5 стръка
олио - 40 мл.
червен пипер - 2 с.л.
черен пипер
сол
за заливка на мусаката
кисело мляко - 400 гр.
яйца - 2 бр.
брашно - 2 с.л.
сол
за сервиране
кисело мляко

 



Начин на приготвяне:

Мусаката е може би най-популярното ястие у нас, което се смята за традиционно във всеки български дом. И това явно не е само у нас, тъй като мусаката е царицата на всяка балканска трапеза и се среща в разнообразни вариации - със сос, без сос, с различни зеленчуци и т.н.

Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заливката за мусаката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.

Сервирайте готовата мусака с лъжица или две кисело мляко.

Тъй като мусаката е може би най-готвеното ястия у нас, рецептите за мусака са различни - както по начин на приготвяне, така и по продукти. Затова препоръчваме да опитате непременно и от другите ни изпробвани рецепти за мусака или си направи една страхотна гръцка мусака.

Анкета

Кой е най-големият проблем на българското училище?