Наслада за сетивата! Най-вкусната традиционна българска мусака РЕЦЕПТА
- 10:40, 28.08.2024
- 10:40, 28.08.2024
- 1596
- 0
Необходими Продукти:
основни продукти за мусаката
кайма - 500 - 700 г
картофи - 1.5 кг
лук - 100 г
моркови - 50 г
червени чушки - 70 г
домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
магданоз - пресен 4 - 5 стръка
олио - 40 мл.
червен пипер - 2 с.л.
черен пипер
сол
за заливка на мусаката
кисело мляко - 400 гр.
яйца - 2 бр.
брашно - 2 с.л.
сол
за сервиране
кисело мляко
Начин на приготвяне:
Мусаката е може би най-популярното ястие у нас, което се смята за традиционно във всеки български дом. И това явно не е само у нас, тъй като мусаката е царицата на всяка балканска трапеза и се среща в разнообразни вариации - със сос, без сос, с различни зеленчуци и т.н.
Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.
Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.
Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.
Направете заливката за мусаката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.
Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.
Сервирайте готовата мусака с лъжица или две кисело мляко.
Тъй като мусаката е може би най-готвеното ястия у нас, рецептите за мусака са различни - както по начин на приготвяне, така и по продукти. Затова препоръчваме да опитате непременно и от другите ни изпробвани рецепти за мусака или си направи една страхотна гръцка мусака.