1553

Наша гордост! Българската баница е тестено изделие номер 1 в света

Българската баница е най-доброто тестено изделие в света, обяви кулинарният пътеводител „Тейст Атлас“. След нея в класацията са португалските тарталети и турската баклава.

„Тя е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена“, пише изданието и допълва, че понякога се поставят късметчета, монети или хартийки с желания.

В  село Баница към рецептата добавят и много любов, предава репортерът на bTV от култовото село.

„Най-важното е майсторлъкът. Няма нищо по-хубаво на тоя свят от любовта и от баницата. И този, дето е казал, че нашите баници са най-вкусни, не е сбъркал въобще“, казва Върба Ценкова от врачанското село.

 Това не е единственото кулинарно признание за страната ни. Същият пътеводител нарежда родното филе „Елена“ на второ място при колбасите и българския „Мавруд“ - на трето място при международните вина. В тези категории изпреварваме държави като Франция, Аржентина, Унгария и Хърватия.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Глупости,

Глупости,

22.01.2022 | 10:48

под различна форма я имат всички страни на Балканския полуостров + в арабския свят. Баницата е българска, колкото и мусаката... Те са на всички. Аман от тъ.пи класации.

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?