Следвайте ни

Познавачите луднаха по тези деликатесни гъби РЕЦЕПТИ и СНИМКИ

viber icon

Сярна гъба и гъба пъстърва се появиха в българската гора. И двете са много харесвани от кулинарите и лесноразпознаваеми от гъбарите. И двете са дървесни. 

Сярната е със специфичен бледожълт цвят, откъдето идва и името й. Тя е диетична и е любима на веганите, защото на вкус е неразличима от бяло пилешко месо. 

Препоръчва се да бъдат консумирани младите гъби, защото при тях месото е сочно с леко кисел привкус и ухание. 

Сярната гъба е подходяща за пържене, мариноване, варене, паниране. От нея могат да се приготвят всякакви специалитети, като за овкусяване на месото обикновено се ползват подправки като розмарин, мащерка, черен пипер и шафран.

Ето една рецепта от gotvach.bg за приготвянето на сярна гъба.

Необходими продукти: 

400 г сярна гъба, 2 супени лъжици цедено кисело мляко, 2 стръка зелен лук, 3 сварени картофа, 1 стрък копър, зехтин, лимонов сок, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: 

Младите плодни тела на сярната гъба се почистват и измиват. Нарязват се на едри части и се варят в подсолена вода около един час. След това се измиват със студена вода и се оставят да се отцедят. 

Междувременно се нарязват на кубчета картофите и се наситняват зеленият лук и копърът. Всички надребнени продукти се смесват в голяма купа и се прибавят цеденото мляко и подправките. 

Гъбата пъстърва се нарича още ястребка. Расте в долната част на дънери. Тя има прекрасни вкусови качества. Носи лека кисела нотка и има приятен характерен мирис. 

Ястребката успешно се прилага в различни рецепти, където се изисква мариноване, пържене, паниране или варене. Идеалните подправки за нея са черен пипер, копър, чесън, магданоз, босилек, червен пипер. 

Готвачи препоръчват да употребявате само снежи гъби пъстърва. 

Ето една рецепта и за гъба пъстърва:

Необходими продукти:

1 глава лук, 2 моркова, 500 грама гъба пъстърва, 3 домата, 1 стрък копър, 1 стрък магданоз, зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне: 

Почистваме гъбите и ги измиваме на течаща вода. Нарязваме ме ги на едри парчета и ги поставяме да врат в тенджера с подсолена вода. Когато водата започне да ври, отстраняваме пяната внимателно. 

Варим гъбите около половин час, след което ги измиваме със студена вода и ги поставяме в купа. Настъргваме морковите и наситняваме лука и доматите, както и копъра и магданоза. Продуктите се слагат при гъбите. Добавят се подправки и салатата се разбърква. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?