2374

Нарът - мощен афродизиак и еликсир на младостта + 3 рецепти за ценители

Усещате ли вече свежия вкус на изкусителния плод нар? Точно сега можете да го намерите на всеки пазар или в кварталния магазин, защото влиза в списъка на сезонните храни.

Наровите храсти цъфтят с червени, бели или розови цветове, а после те връзват плодове - познатите на всички кръгли плодове с плътна кора, с размерите на ябълка. Под кората се намират много семена, като всяко от тях е заобиколено с рубинова, сочна, кисело-сладка мекота. Нарът е едно от най-древните културни растения. Най-вероятно персите са започнали да го култивират. Сега има много сортове и тези плодове се отглеждат в цял свят. За източните народи както в древността, така и сега нарът е символ на изобилието и плодородието.

Наричат  го „краля на всички плодове”

Битува и такова мнение, че дръжчицата на нара е била първообразът на кралската корона.

Наричат този плод още „извор на младостта“ и с право, а името му - Pomegranate, идва от името на град Гранада, както и от полускъпоценния камък гранат, на който приличат зрънцата на нара.

В зрънцата на един плод са скрити невероятни ползи за здравето. Той е ценен афродизиак, един от най-силните антиоксиданти, притежава антибиотични свойства, наред с това, че са много вкусни - сокът му може да се пие в чист вид за тонус и енергия, а също и да участва в приготвянето на сиропи в сладкарството. Нарът е от онези плодове, чиито полезни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и дори в самата кора.

Най-важните съставки в нара са желязото и манганът

Благодарение на наличието им, плодът е изключително полезен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо плодът е подходящ по време на бременност. Сушената кора от нар също се използва ​при редица оплаквания. Сварена като чай, тя действа укрепващо на нервната система и подобрява съня. Изсушените и сварени кори регулират и работа на червата. Напитката се препоръчва при диария, като трябва да се внимава с количеството приеми, за да няма усложнения. Идеално средство против разстройство, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

Най-често нарът се консумира суров. Но да се яде суров нар е доста трудно и неудобно да се извадят всичките зрънца.

Според една легенда ​зрънцата му са 365 - толкова, колкото са дните в годината

Най-добре е, разбира се, да се изцеди сокът.

Наровият сок може да се получи по същия начин, както портокаловият - като се разреже плодът на две половини и течността му се отдели с помощта на изстисквачка за цитрусови плодове. А може и просто с лъжичка да се намачкат зрънцата върху сито. Обикновено за готвене се използва именно сокът. Ако нарът се съхранява в прохладно и сухо място на стайна температура месец и половина, то сокът му в буркани може да се съхранява много по-дълго и да се пие цяла зима. Той е полезен с това, че съдържа витамините А, С и Е, желязо и органични киселини. Влияе благотворно върху стомаха, бъбреците, повишава хемоглобина, укрепва сърцето. Препоръчва се да се пие сок от нар преди хранене - той подобрява апетита и подпомага храносмилането.

Ако сок от нар се стерилизира и в него се добави захар, ще се получи гренадин - незаменима съставка на много коктейли.

Върху основата на сока от нар се приготвят и различни сосове. Един от тях е сос "Наршараб", или "Азербайджански сос от нар". Няма нищо по-просто от неговото приготвяне. Трябва просто да се изпарява наровият сок на бавен огън в продължение на цял час. Поднася се към риба, месо, птици. Сокът от нар се добавя и към маринати за телешко или агнешко месо. Той придава на блюдата нежен киселичък оттенък. Особено добре се съчетава нарът с дивеч.

Друг вид сос е с ябълка и нар - сокът от нар, смесен с ябълка, е невероятно вкусна комбинация. Този сос е много рафиниран, може да се използва в студена и топла форма.

Две техники да го обелите без червени пръски в кухнята

Няколко техники съществуват за беленето на нара, без да оставите трайни следи с червени пръски в кухнята. Нужна ви е голяма купа с вода, остър нож и гевгир. Първо от плода се премахва коронката. С ножа се правят няколко плитки вертикални прореза по кората, подобно на беленето на портокал.

Нарът се потапя в купа. С ръце се разчупва кората през прорезите, под нивото на водата. Полученото е маса от плодчета, кора и белезникава мембрана. С пръсти се освобождават зрънцата от всяко парче кора.

Те ще потънат на дъното, докато останалите частички ще плуват на повърхността. Кората и ципите се обират от повърхността. Зрънцата пък се отцеждат от водата.

Другият начин да обелите нара е като много внимателно се опише кръг с ножа в горната част на плода. Капачето се маха и с нож се правят прорези на кората.

Плодът се разтваря леко над купа или чиния. Зърната, които се ронят при разтварянето, падат вътре. След това кората се премахва много лесно с ръка.

ДВЕ РЕЦЕПТИ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Сьомга в сос от нар

Необходими продукти:
сьомга - 2 филета
сироп от нар - 120
милилитра
винен оцет - 60 г
мед - 2 супени лъжици
маслиново или друго
растително масло
сол, пипер, семена от
нар за украса, салата,
зелен лук

Начин на приготвяне:

Пригответе сос от нар, като смесите сок от нар, оцет и мед. Оставете ги да престоят за 10 минути. След това добавете зехтина и подправките, сол. Разбъркайте получената смес и добавете към нея нарязан лук и зърна от нар.
Поставете парчетата сьомга в стъклен съд и покрийте с марината. Оставете рибата да престои така в хладилника за 20 минути.

След това запържете рибата добре в тиган или скара и я сервирайте покрита с листа от маруля. Изсипете останалия сос от нар.

Смути с портокал и нар

Необходими продукти:

Един узрял нар

2 портокала

150 мл. кокосово мляко

1 ч. л. семена от чиа

1 ч. л. мака на прах

Начин на приготвяне:

Обелете внимателно нара, отделете нужните семена и направете сок, като смелите семената в блендер. Отцедете сока, за да отделите само течната част. От портокалите направете фреш и след това смесете фреша със сока от нар. След това смелете и семената от чиа в блендер и ги добавете към приготвения сок. Накрая добавете кокосовото мляко и праха от мака и разбъркайте добре. Консумирайте веднага.

Салата с нар и портокал

Необходими съставки:

 маруля - 1 бр.

лук - 1 глава

портокали - 2 бр.

нар - 1 бр.

слънчогледови семки - 20 г

зехтин - 3-4 с.л оцет - 2 с.л

черен пипер

Начин на приготвяне:

След като обелим нара, отделяме половината му семена и от тях изстискваме сок. Другата половина я оставяме, за да я поставим в салатата. Обелваме единия портокал и го нарязваме на филийки, а другия го изцеждаме. Смесваме сока от нара със сока от портокала. В голям съд поставяме вече нарязаната маруля и нарязания лук. Добавяме зехтина, оцета и малко черен пипер и поливаме с дресинга. Поръсваме със слънчогледа филийките от портокала, семената от нара и посоляваме

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?