Следвайте ни

Нахутът - здравословен заместител на месото РЕЦЕПТИ

viber icon

Бързите и лесни рецепта с нахут са перфектна за дните, в които ви се яде нещо хем здравословно, хем не искате да разваляте диетата си.  

Също така са подходящи за тези, които предпочитат безмесните ястия.

Нахутът е от семейството на бобовите и е богат източник на витамини, минерали и фибри. Подобрява храносмилането и регулира нивата на кръвната захар. Освен това е с високо съдържание на протеини, което го прави отличен заместител на месото във вегетарианските и веганските диети.  

Бобовото растение е невероятно лесно за включване във вашата диета. Нахутът е достъпен и универсален продукт, който може да се използва в редица ястия, ако развихрите кулинарната си фантазия.

Един  от най-популярните начини да хапваме нахут е, като го добавим към салати, супи или сандвичи. Той е и основна съставка в хумуса.

Вегетариански гироси

Необходими продукти:

2 с. л. зехтин

1 консерва нахут

½  ч. л. кимион

½ ч. л. риган

¼  ч. л. паприка

¼ ч. л. чесън на прах

Сол

Пипер

Питка за гирос

Краставица

Домат

Червен лук

Копър

Сирене

Начин на приготвяне:

Изс​ипете нахута от консервата и го подсушете с кърпа, като се стараете да абсорбирате възможно най-много от течността. Сипете и загрейте зехтина в голям тиган. Добавете нахута и го овкусете със сол и пипер. Гответе около 8 минути, като разбърквате постоянно. Добавете останалите подправки ​- кимион, риган, паприка и чесън на прах и оставете да се готви още 1-2 минути, докато нахутът стане с хрупкава коричка.

Сервирайте нахута върху питка за гирос заедно с нарязани на полумесеци краставица, домат и червен лук. Поръсете отгоре с пресен копър и сирене и изстискайте малко свеж лимон. Може да добавите и сос по ваш избор.

Нахутени кюфтенца

Необходими продукти:

500 г сух нахут

1 глава лук

3 скилидки чесън

2 стръка магданоз

Сол

Пипер

1 ч.л. кимион

½ ч.л. кориандър

½ ч.л. сода

3 с.л. брашно

2 яйца 

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Накисвате измития нахут в топла вода, похлупен за 12 часа. Изцеждате и пасирате. След това пасирате почистените лук и чесън. В дълбока купа смесвате нахута, зеленчуците, яйцата, брашното и подправките. Размесвате добре. Оформяте кюфтенца и ги пържите в сгорещено олио до зачервяване от двете страни. Може да ги поставите и във формички за мъфини, като предварително топвате кюфтенцата в олио и ги запичате във фурната за 30 минути. Може да сервирате кюфтенцата с чеснов сос или зелена салата.

Супа с нахут по римски

Необходими съставки:

3 с.л. зехтин 

2-3 скилидки чесън 

3 с.л. доматено пюре 

сол 

черен пипер 

лют червен пипер

розмарин

1 консерва нахут 

1/2 ч.ч. макарони (малки)

Начин на приготвяне:

В дълбок съд загрейте зехтин. Добавете намачканите скилидки чесън и гответе, докато леко почервенеят. След това добавете доматеното пюре, сол и черен пипер и ги гответе с чесъна за около 30 секунди. Добавите нахута, макароните и вряща вода или бульон. Намалете котлона и оставете да къкри, докато пастата се свари и част от течността се абсорбира, около 15 до 20 минути. 

Направете ароматна запръжка със зехтин, като загреете 2 до 3 супени лъжици зехтин в малък тиган на средно слаб огън с останала скилидка чесън, розмарин, щипка  сол и черен пипер. Добавете към супата. След като сервирате, може да поръсите с пармезан. 

Салата с нахут и червено цвекло

Необходими продукти:

1 консерва нахут

2-3 глави червено цвекло

рукола

спанак   

1 с.л. горчица

1 с.л. мед

3 с.л. зехтин

сокът на половин лимон

сол

черен пипер

паприка

лют червен пипер

куркума

Начин на приготвяне:

Изсипвате предварително подсушения нахут в намазнена тава и овкусявате със сол, пипер, паприка, куркума и лют червен пипер. Слагате нахута във фурната за около 20 минути на 180 градуса. През това време сварявате цвеклото. За улеснение може да използвате такова, което е предварително сварено. Нарязвате червеното цвекло на кубчета. В голяма купа смесвате сапак, рукола, нахутът и цвеклото.  

За дресинга смесвате зехтин, горчица, мед и лимонов сок. Изсипвате дресинга върху салатата и добавяте сол на вкус. Може да поръсите с натрошено сирене.

 

 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?