Следвайте ни

На трапезата на младите българи: Киноа измества боба и лещата

viber icon

Мария ПЕТРОВА

Модерни зърнено-бобови храни като киноа, чиа и амаранта засенчиха боб и леща. Употребата на традиционните за българите продукти у нас е намаляла драстично. Човек консумира средно на година по 2-3 кг леща и 4-5 кг фасул, което е крайно недостатъчно. За това алармира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева - зам.-ректор по международна интеграция и повишаване на квалификацията в Университета по хранителни технология - Пловдив.
Учебното заведение бе домакин на форум посветен на бобовите култури. Според проф. Алексиева българите не знаят колко са полезни тези храни. Освен че извличат от организма тежки метали, те са подходящи и за диети, тъй като съдържат високо съдържание на протеини и въглехидрати, а това създава чувство за ситост.
Всички култури от семейство  Fabaceae/бобови/ се считат и за сакрални, тъй като през вековете участвали във всички религиозни ритуали на българите, а гадаенето на боб се практикува и днес.

Какво е киноа?
Този уникален природен продукт много бързо се превърна в една от най-желаните храни за поддържане на човешкото здраве, а интернет-пространството буквално прелива от идеи за рецепти, включващи въпросната съставка.
• Киноа (Quinoa) представлява безглутенови семена, които произхождат от региона на Андите в Южна Америка.
• Фантастичен източник на протеини, фибри, витамин В и желязо, а съдържа и всичките осем аминокиселини.
• Въпреки че е по-дребна от ориза, ечемика и булгура, киноата прилича на зърно, благодарение на своя неутрален цвят и твърда обвивка. В действителност тези семена имат връзка със спанака.
• Когато се свари, бързо и значително наедрява, омеква и отделя малки спиралки, които леко хрускат.


Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?