Следвайте ни

Мусаката - класика на трапезата

viber icon

Мусаката - това е абсолютна класика за нашите ширини. Неостаряващият виц за перфектната жена всъщност е напълно сериозно твърдение. Не защото мусаката се счита за връх в кулинарията, а защото ястието е метафора на взаимоотношенията между мъжа и жената.

Мусака е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за това. Думата идва у нас от арабското „musaqqaʿa“ - изстуден, през гръцкия и турския език, а по света се разпространява предимно като гръцко ястие.

Рецептата на българската мусака варира според локалните вкусове и традиции. Много ястия имат различни рецепти, по които да се приготвят, зависещи от вкуса, желанията, възможностите, дори местоположението и произхода. Мусаката също намира място сред тези „променящи се“ ястия, а най-вариращо при нея е заливката.

Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. В България мусаката най-често се прави от  мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна. Накрая се заливат със смес от яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Обикновено се яде с кисело мляко.

Тайната на перфектната мусака пък се крие именно в простотата на това любимо на малки и големи ястие.

 

Вегетарианска мусака

Необходими продукти:

Картофи - 400 грама

мазнина - 50 грама

лук - 2 малки глави

сирене - 200 грама

ориз - 50 - 100 грама

яйца - 3 броя

прясно мляко - 400 мл

брашно - 50 грама

черен пипер

сол

индийско орехче - на вкус

магданоз - 1-2 стръка

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на дребно и ги задушете. Сварете ориза и започнете да редите в тава ред картофи, ред сирене, ред ориз. Така приготвената мусака сложете да се изпече при загрята на 180-200 градуса фурна. Направете заливката, като разбиете прясното мляко с яйцата, а за по-голяма гъстота размийте брашното с малко вода и го прибавете, преди да залеете мусаката. Оставете във фурната до лек загар на заливката. Готовото ястие се поръсва с пресен магданоз.

 

Бургаска мусака

Нужни продукти:

пилешки бутчета - 3 бр - 3.38 лв

пушено сирене топено - 200 г- 3.49 лв.

кашкавал - 200 г - 2.99 лв.

картофи - 3 бр - 0.32 лв.

зеленчуков бульон по желание - 2 бр - 0.29 лв

чубрица - 1/2 ч.л. - 0.23 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Сварете бутчетата, обезкостете ги и накъсайте месото на дребно в купа. Добавете черен пипер, чубрица и начупените кубчета зеленчуков бульон и разбъркайте добре. Нарежете пушеното сирене и картофите на шайби, а кашкавала настържете. Намажете с олио дъното на тава и наредете кръгчетата пушено сирене. Отгоре разпределете овкусеното пилешко месо, а върху него наредете картофите. Налейте от бульона, в който се варили пилето колкото да покрие картофите и сложете бургаската мусака да се пече на 200 градуса. Щом картофите се сготвят, извадете тавата от фурната, разпределете отгоре настъргания кашкавал и върнете обратно за десетина минути, колкото да се разтопи и да се зачерви.

 

Мусака в гювече

Необходими продукти:

кайма смес - 500 грама - 5.99 лв.

лук - 1 глава - 0.15 лв.

картофи - 6 бр. - 0.77 лв.

домати - 2 бр. - 0.90 лв.

олио - 50 милилитра - 0.22 лв.

чубрица - 1 ч.л. - 0.14 лв.

магданоз - 1/2 връзка - 0.30 лв.

черен пипер на вкус

сол на вкус

За заливката:

яйца - 4 бр - 1.53 лв.

прясно мляко - 200 милилитра - 0.45 лв.

брашно - 3 с.л. - 0.05 лв.

сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и го запържете в тиган с нагорещено олио. Прибавете каймата, чубрицата, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Пържете, докато каймата стане на трохи. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на кубчета и посолете. Нарежете доматите на колелца. Пригответе 4 гювечета. На дъното на всяко сложете от картофите, отгоре пласт кайма, колелца домати и накрая отново картофи. Залейте ги с вода и печете на 200 градуса около 40 минути или докато картофите омекнат.

За заливката:

Пригответе заливката, като разбиете яйцата с брашното, млякото и солта. Разпределете я в четирите гювечета и върнете във фурната. Печете само на горен реотан около 10 минути.

 

Мусака с патладжани

Необходими продукти:

патладжани - 1 кг

Кайма - 500 г

Олио - или зехтин

Лук - 1 глава кромид

Бяло вино - 100 мл сухо

Домати - 600 г

Магданоз - 1/2 връзка

Ииндийско орехче - 1 ч.л. равна

сол

За заливката:

яйца - 2 броя

Прясно мляко - 1 ч.ч.

Брашно - 1 - 2 с.л.

черен пипер

кашкавал - 200 г или друг вид твърдо сирене

 

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги обелете. Нарежете ги на филии, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят от горчивия сок. После ги измийте и ги подсушете.  Загрейте малко олио в тиган и запържете скълцания лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се запържи и тя. Прибавете малко от подправките на вкус и предварително настърганите домати. Разбъркайте за кратко и снемете от котлона. В подмазнена тава наредете ред патладжани, които по желание може предварително да се запържат, оваляни в брашно. Всеки ред патладжани покривайте с малко кайма. Щом наредите ястието, сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Разбийте съставките добре, като накрая разбъркате с настъргания кашкавал. Залейте ястието и върнете да се запече до приятен и златист загар. Поднесете патладжанената мусака леко охладена.

 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Четател

Четател

22.03.2021 | 16:36

Тази снимка на мусака съм я виждала вече в блога на Митка Угринова- www.hubava-jena.com

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?