Следвайте ни

Мусаката - царица на балканските трапези

Как я правят българи, турци, гърци, арменци и албанци

viber icon

Мусаката е царица на всички трапези на Балканите. Различните национални кухни имат своя разновидност – с картофи, с патладжани, с тиквички или в различни комбинации, винаги с кайма.

Въпреки арабското си име, мусаката е известна по света преди всичко като гръцко ястие. 

Има много рецепти за мусака, понякога без сос, понякога с други зеленчуци. Има и постна версия на мусаката без сос бешамел и без месо – само зеленчуци, като вместо мляно месо се използва смлян патладжан, доматен сос и галета. В турската кухня се яде  с джаджик (турски таратор) и пилаф. Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани.

Традиционна българска мусака

Необходими продукти

·        Кайма - 500 гр.

·        картофи - 1500 гр.

·        лук - 100 гр.

·        моркови - 50 гр.

·        чушки - 70 гр. червени

·        домати - на кубчета от консерва 3 с.л.

·        магданоз - пресен 4 - 5 стръка

·        олио - 40 мл.

·        червен пипер - 2 с.л.

·        черен пипер

·        сол

За заливка

·        кисело мляко - 400 гр.

·        яйца - 2 бр.

·        брашно - 2 с.л.

·        сол

За сервиране

·        кисело мляко

Начин на приготвяне

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заличката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката.

Сервирайте с лъжица или две кисело мляко.

 

Арменска мусака

Трябват ни около 3 килограма патладжани, едно кило телешка или свинска кайма, близо 3 кг пресни домати, няколко глави чесън и поне две връзки пресен магданоз.

Патладжаните може първо да запържите леко или да ги наредите сурови – тогава ястието е по-леко. Преди това трябва да ги накиснете във вода, за да им излезе горчилката.

И така – вземете една по-голяма тава, най-добре квадратна, и започнете да нареждате патладжаните, нарязани на кръгчета.

Редите един ред патладжани, а върху него застилате ред от каймата. После поръсвате щедро с нарязания на малки парченца чесън и ситно нарязания магданоз. Следва същото редене – патладжани, кайма, домати, чесън и магданоз – и така, докато свършат продуктите.

Олио, сол и черен пипер поставяте по ваш вкус като количество и печете на фурна, загрята около 240 градуса близо час, час и половина. Не забравяйте да добавяте по малко водичка в тавата, ако видите, че започне да загаря.

А след като ястието е готово, може да му направите заливка.

 

Албанска мусака с тиквички

Необходими продукти

500 г кайма

1 кг тиквички

1 връзка магданоз

4- 5 стръка зелен лук

сол на вкус

2 с.л. олио

2 моркова

2-3 с.л. доматено пюре, размито във вода

Начин на приготвяне

Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета, лукът и магданозът, на ситно, морковите се настъргват. Зеленчуците се смесват с каймата, добавя се пюрето, олиото и сол, на вкус. Всичко се залива с вода. Мусаката се пече в тавичка на 180-200 градуса, около 1 час

 

Турска мусака с патладжани

Необходими продукти

·        Кайма - 500 г, телешка

·        домати - 1/2 буркан, от консерва

·        чушки - 2 зелени

·        кисели краставички - около 1/2 буркан

·        моркови - 1 брой, голям

·        яйца - 5 - 6 твърдо сварени

·        картофи - 1 кг за картофено пюре

·        прясно мляко - 150 мл

·        масло - за картофеното пюре

·        кашкавал - за поръсване

·        сол

·        черен пипер

Начин на приготвяне

Намачкайте консервираните домати и размесете каймата с 2-3 с.л. от него. Загрейте малко мазнина в тиган и задушете нарязаните чушки и морков. Добавете каймата, овкусете с подправки и останалите домати.

Задушавайте, докато доматеният сок не се изпари. През това време сварете и картофите, след което ги направете на пюре с малко сол, масло и прясно мляко. Сварете яйцата и ги нарежете на кръгчета.

В намаслена тава направете канапе от картофеното пюре, отгоре разпределете каймата, ред нарязани краставички и яйца и отново ред пюре. Поръсете с кашкавала и запечете мусаката до златиста коричка.

 

Гръцка мусака

Необходими продукти

·        кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.

·        патладжани - 5 бр.

·        картофи - 7 бр.

·        тиквички - 7 бр.

·        домати - 3 бр.

·        лук - 1 глава

·        чесън - 4 скилидки

·        канела - 1/3 ч. л.

·        карамфил - 1/3 ч. л.

·        черен пипер

·        риган

·        бульон - пилешки 1 кубче

·        сос - бешамел готов 1 пакет

·        олио

Начин на приготвяне

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура.

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай