Следвайте ни

Меси, печи, хапни! Тестените изкушения - от фурната до масата

viber icon

Питките и погачите са висш пилотаж в българската кухня. Топли, меки, пухкави и ароматни, те ни връщат в детството и създават уютни спомени на собствените ни деца.

Майсторките на погачи имат безброй варианти и често предават тайните си рецепти на дъщери и внучки. За приготвянето им е нужно да отделим доста време и внимание за приготвянето им, в замяна на които получаваме мечтаното „М-м-м, мамо, много е вкусно!“

Така че, мили мами и татковци, запретнете ръкавите и вложете цялата си обича!

Любими содени питки по рецепта на мама

500 гр. кисело мляко, 1 препълнена чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 яйце, 2-3 супени лъжици олио, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме до средно меко тесто. Поръсете малко брашно в тавичката и оформете питките, после леко поръсете и тях с брашно. Пекат се на 170 гр. около 25-30 мин. и после се завиват с кърпа.

(По рецепта на Тюркян Севен)

Кифлички с пълнеж от праз и кайма

Необходими продукти:

Брашно - 3 чаши /от 300 мл/;

Прясно мляко - 1 чаша;

Яйца - 2 бр. Жълтъкът на едното яйце се отделя за намазване;

Олио - 1/4 чаша;

Мая, суха - 7 гр.;

Сол - 1 чаена лъжичка;

Захар - 2 чаени лъжички. 

Всички продукти са със стайна температура, като млякото леко се затопля. Замесва се меко тесто от всички изброени продукти, като не се меси дълго. Втасва около 40 минути, покрито с кърпа и на топло. През това време се приготвя пълнежа, който може да бъде различен - в случая се задушават 2 стръка праз лук с 500 гр. кайма до омекване, като накрая добавяте и 1 супена лъжица доматено пюре и 2-3 суп. лъжици домати /консерва, нарязани на кубчета/. Подправките са сол на вкус, риган и черен пипер. След като тестото е втасало леко го премесва с малко олио за ръцете. Оформя се на руло, което се разделя на 8 или 10 /може и повече/ равни части. Те се разточват на не много дебели /около 0,5 см/ кори, върху които се слага 1-2 чаени лъжички от пълнежа и 1 ч.л. настърган кашкавал или моцарела. Навиват се на малки кифлички или се прехлупват на полумесеци, като се притискат краищата, за да не изтече плънката. Оставят се отново да втасат около 20-30 мин., след което се намазват със смес от жълък с малко олио. Пекат се в загрята на 170° фурна около 20 минути в покрита с хартия за печене тава. След изваждане от фурната се мажат с масло и покриват с кърпа да изстинат.

(По рецепта на Силвия Рангелова)

Красива и вкусна питка

Необходими са 300 мл.прясно мляко, 80 мл. олио, 2 яйца от които единия жълтък за намазване, 1с.л. захар, краве масло за намазване, 1с.л.сол, 25 гр. прясна мая, и брашно до меко тесто.

Разделяме тестото на 3 части от които двете са еднакви а третата част е по-малка.

Първата част се разстила на правоъгълник, маже се с краве масло и се завива на руло, от което режем триъгълници и ги поставяме по периферията на тавата. Втората част се разделя на три топки, разстила се на кръг и се маже с кравето масло без последния. Реже се на 8 триъгълника, прави се прорез по средата и се оформят листенца. Нареждат се между триъгълниците. Третото малко топче разстиламе на правоъгълник, мажем с кравето масло и увиваме на руло, а после го усукваме от единия и от другия край. Поставяме го в средата на питката. Оставяме да се удвои за 30 минути. Пече се на 180 гр.за 40 минути.

(По рецепта на Валя Ангелова)

Сладки кифлички с локум

Необходими продукти:
1 яйце
300 мл.прясно мляко
100 мл. олио / аз винаги ползвам 50мл. масло и 50 мл. олио/
20 гр. прясна мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
около 500 гр. брашно
локум
мармалад
1 жълтък

Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесете меко и нелепнещо тесто. Оставете на топло за да втаса за около 40 - 50 мин, или докато удвои обема си. Готовото тесто разделете на три равни части и върху набрашнен плот разточете кора с дебелина около 5 мм. Разрежете кората на равни по големина триъгълници и поставете от плънката - локум или мармалад. Навивате така, че да се оформят кифлички и подредете в тава застлана с пекарска хартия.Така се процедира и с останалата част от тестото.  Оставете готовите кифлички в топла стая за да втасат повторно. Намажете всяка кифличка с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност.
(По рецепта на Елена Димиева)

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?